SCMF: 50 umjetnika zatvorilo smotru kamerne muzike

Kultura 01. sep. 201521:50 > 22:07
Podijeli:
Izvor: N1

Večeras je u Zemaljskom muzeju BiH, u okviru akcije "Ja sam Muzej", održana zvanična ceremonija zatvaranja Sarajevo Chamber Music Festivala.

Prigodnim muzičkim performansom, u čijoj je izvedbi sudjelovalo 50 mladih umjetnika iz regiona Balkana, večeras je u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine svečano zatvoreno ovogodišnje izdanje najprestižnije regionalne smotre kamerne muzike – Sarajevo Chamber Music Festivala (SCMF).

Ceremonija zatvaranja SCMF-a upriličena je u sklopu građanske akcije “Ja sam muzej”, a u znak podrške Zemaljskom muzeju BiH i uopće poboljšanju statusa bh. institucija kulture.

Festival koji je otvoren 26. septembra briljantnim nastupom “Manhattan String Quarteta” i ove je godine ugostio veliki broj mladih umjetnika, a sarajevska publika bila je u prilici ispratiti sedam besplatnih koncerata svjetskih i domaćih muzičara.

Ovogodišnji SCMF tematski je usmjeren ka konceptu ”Out of the box”, u doslovnom značenju “Mišljenje izvan kalupa”, izvan utvrđenih normi.

Organizatori SCMF-a ističu zadovoljstvo iznimnom posjećenošću svih koncerata tokom ovogodišnjeg petodnevnog festivalskog izdanja.

Izvršna direktorica SCMF-a Amila Ramović potctala je u izjavi za medije da je ovaj festival predstavio vrhunske umjetnike, koji su kao kompozitori u historiji i kao izvođači u sadašnjosti, svjedočili najvrjednije domete ljudskog duha.

“Umjetnost je ona tačka našeg postojanja u kojoj smo najdalje od čiste biologije”, kazala je Ramović, naglašavajući da je zbog toga neophodno osigurati pretpostavke za neometan rad umjetničkih stvaraoca i njihov odgovarajući društveni tretman.

Po njenim riječima, SCMF uvijek je usmjeren ka publici, te potrebi i namjeri da se kod publike isprovocira drugačiji način mišljenja i aktivan odnos prema umjetnosti, koji u umjetnosti uvijek podrazumijeva i aktivan odnos prema društvu.

Uporedo s realizacijom vrhunskih šest koncerata u sklopu ovog festivala, upriličen je i odgovarajući edukacijski ciklus za 50 mladih muzičara iz cijele regije, koji su pokazali šta može biti zbilja jednog civilizovanog ambijenta, distancirana od svakodnevice, opterećene brojnim problemima i stalnim dvojbama.

Na programu SCMF-a bila su neka od najkontroverznijih djela kompozitora i muzičkih velikana poput Beethovena, Schumanna, Listza, u historiji muzike znamenitih revolucionara, ali i novijih muzičkih imena poput Charlesa Ivesa, Oliviera Messiana, Georga Crumba, Albana Berga.

Pored rezidentnog ansambla Manhattan String Quarteta, nastupali su pijanista Kemal Gekić, kao i solist Njujorške filharmonije Stephen Gosling kojem se pridružio najbolji bh. flautista Sakib Lačević.

Klavirski duo Stephanie Saar izveo je vrijedna djela muzike 20. stoljeća, a turski dvojac Hakan Sensoy i Safak Eriskin “donio” je kamernu muziku za gudače modernih evropskih i turskih kompozitora.

SCMF se realizuje uz podršku Federalnog ministarstva kulture i sporta, Ministarstva civilnih poslova BiH, Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo, a u organizaciji Muzičke akademije iz Sarajeva i Manhattan String Quarteta (SAD).

“Inače, program SCMF-a etabliran je kao vodeći program ove vrste u oblasti kamerne muzike na prostorima regiona.
Sa nama je 50 mladih muzičara iz regije koji pripremaju već deset dana sa Manhattan kvartetom i našim kolegama jedan umjetnički program i oni su odlučili taj program skupa sa nama predstaviti upravo u muzeju da pokažu da mi zapravo dijelimo iste vrijednosti. Večerašnji program je zapravo naš doprinos akciji ‘Ja sam muzej'”, kazala je za N1 Ramović.