Berin Tuzlić predstavio novi strip Strašilo

Kultura 31. okt 201416:38 > 16:41
N1

Strip je inteligentno sredstvo zabave, ali i propitivanje stvarnosti i stanja u drustvu. Reporterka N1 televizije Naida Kundurović razgovarala je sa strip crtačem i umjetnikom Berinom Tuzlićem.

Bh. animator i strip crtač Berin Tuzlić već je odavno poznat široj javnosti, kako u BiH tako i šire po nagradama iz oblasti art animiranog filma. Ovoga puta, on je domaćoj publici predstavio svoj novi strip Strašilo.

“Ambijent je napravljen od starih televizora, novina, monitora i svega onog što figurativno predstavlja medije, ali naravno priča je o ljubavi i umjetnosti koja na svu sreću uvijek tu politiku pobijede”, rekao je Berin Tuzlić.

U svom 58. strip albumu, Tuzlić je kreirao karaktere koji prolazeći kroz nepredvidive situacije u priči, zapravo predstavljaju bh. stvarnost.

“Priča govori o dječaku i djevojčici koji žele jedno drugo da spase u svom tom nekom hororičnom ambijentu u kojem je nepodnošljivo više živjeti, gdje taj dječak je zarobljen u jednom televizoru koji kroz cijeli film ide na točkovima”, izjavio je Berin Tuzlić.

Ova priča ispričana je na šaljiv način, ali ono što je sigurno jeste da svako iz nje može izvući životnu pouku i zaključak u kakvom to vremenu zapravo živimo.