Tanović Sijerčić: Muzej će otvoriti djeca, bolja budućnost

Kultura 08. sep 201510:12 > 10:20
N1

U Novom danu bili smo u Zemaljskom muzeju u Sarajevu, gdje smo razgovarali sa Ines Tanović-Sijerčić iz Udruženja "Akcija", koje je i iniciralo akciju koja uključje svakodnevna dežurstva u ovoj instituciji.

Izložbom Zijaha Gafića pod nazivom “Čuvari muzeja” Zemaljski muzej BiH otvorio je svoja vrata za posjetioce nakon tri, što je bio dio akcije “Ja sam muzej”, koja je počela 27. augusta.

U Novom danu bili smo u Zemaljskom muzeju u Sarajevu, gdje smo razgovarali sa Ines Tanović Sijerčić iz Udruženja “Akcija”, koje je i iniciralo akciju koja uključje svakodnevna dežurstva u ovoj instituciji.

Kroz muzej, kazala je Tanović Sijerčić je prošlo približno 3.000 ljudi.

“Impresivna brojka zaista, a ne bih izdvajala nikoga. Bilo je tu kulturnih radnika, sportskih kolektiva, škola, obdaništa, međunarodne zajednice, predstavnika ambasada, biznis sektora i slično. Šarolik krug ljudi, a moramo izdvojiti i građane koji su digli glas za spas zemaljskog muzeja”.

“Poruke koje su slali su jedinstvene. Znalo se da je muzej zatvoren već tri godine, i to se jednostavno moralo riješiti”, kazala je Tanović Sijerčić za N1.

Dodala je da muzej nisu samo zidovi i kolekcije. Trebalo je spasiti i pomoći radnicima muzeja, te im dati prikiku za normalan rad.

Tanović Sijerčić je podcrtala da je akcija “Ja sam muzej” u potpunosti uspjela. Njegovo novo otvaranje biće upriličeno 15. septembra, a svi koji su uključeni su spremni.

“Očekujemo potpisivanje finansijskog sporazuma na nekoliko nivoa vlasti, za svih sedam institucija do kraja 2018. godine”, kazala je dodavši da će u tri naredne godine Zemaljski muzej u Sarajevu će dobiti dobru finansijsku injekciju, kroz koju će se riješiti i pravni status institucije.

A kada je riječ o samom otvaranju i ceremoniji, jutrošnja gošća je kazala da će ga najvjerovatnije otvoriti djeca. “Nove generacije zaslužuju pokazati bolju budućnost, što je bio i jedan od ciljeva”, kazala nam je.

Djecu koja su dolazila u posjetu preko škola ili obdaništa najviše je interesovao prirodnjačko odjeljenje, a mnogi od njih su prvi put boravile u riznici blaga koje BiH ima.

Brojni mediji u regionu ali i svijetu su pratili sva dešavanja oko akcije “Ja sam muzej”. Naravno, sve se i dešavalo u jeku turističke sezone, a i novinarima kao i turistima bilo je teško objasniti zašto je muzej zatvoren tri godine.

“To je presedan. Nastojali smo svima ukazati na značaj ove institucije, koja ima četiri miliona artefakata, i koja treba biti otvorenih vrata za sve one koji ovdje dolaze. Ne imati muzej u turističkoj ponudi je sramota”, riječi su gošće jutarnjeg programa N1 televizije.

Dežure u Zemaljskom muzeju u Sarajevu, budući da se završavaju u srijedu, 9. septembra, nakon čega se prelazi na krečenje i uljepšavanje za novo otvaranje, koje je, ponavljamo 15. septembra.