Mali Magacin Kabare: Djeca kao izvor široke palete ideja

Kultura 10. sep 201511:03 > 11:06
N1

Mali Magacin Kabare (MMK) 12.septembra organizuje premijeru tri filma polaznika Radionice kreativnosti i mašte : "Tramvaj", "Komšije" i "Srijeda". Na taj dan omogućen je i upis novih polaznika u radionice Malog Magacin Kabarea kada će svi zainteresovani moći razgovarati o programu sa kreatorima radionica i edukatorima.

Tim povodom gosti Novog dana bili su Saša Peševski, edukator režije i polaznici Emir Mušić i Iman Milić.

Iman je kazala da je MMK je mjesto gdje može da izrazi osjećaje, da glumi, razgovara sa drugaricama.

“Naučio me je mnogo stvari, o stop animaciji, kako izgleda pisanje tekstova za filmove i daje mi inspiraciju”, kazala je.

Slično misli Emir Mušić, koji putem MMK uči da izrazi sebe i svoja osjećanja. “Od početka sam u MMK. Imam više filmova iza sebe. Mislim da smo posljednjim filmom ‘Srijeda’ pokušali doprijeti do djece i roditelja, te doprinijeti sredini u kojoj živimo”, kazao je.

Peševski je kazao da radionice kreativnosti i mašte kroz sve umjetnosti razvija ekspresivnost osjećanja i učenje o svijetu kroz umjetnost. “Na kraju svega što radimo napravimo film ili predstavu”.

“Radim nekoliko godina sa djecom. Svjedok sam kako dolaze totalno otvrenog uma i čiste duše. Svako dijete ima talenat za nešto. Pitanje je da li će ga razvijati ili neće, ali su nepresušan izvor inspiracije”.

Na fonu toga, Emir Mušić je kazao: “Sada sam u kriznim godinama. Ne znam da li ću nastaviti s ovim. Odluka je velika i bitna. Želim raditi nešto što volim, a ne da idem u kancelariju svaki dan i probijem glavu s tim”.

Djeca su velika inspiracija, inače, a pogotovo u MMK.

“Intersantno mi je kada zadamo temu kako iz dječije perspektive nastaje široka paleta ideja”, kazao je Peševski, a upravo djeca imaju velike zasluge za filmove.

“Naša filozofija je da nije bitan toliko rezultat, nego proces pravljenja. Cilj nam je biti mali istraživači života. Rezultat bude kakav bude. Insistiramo na procesu, a rezultat dođe kao posljedica”.

Na koncu, istaknuto je da su na premijeru dobrodošli svi roditelji kako bi se informisali o svemu onome što MMK radi.