Sarajevo: Mjuziklom "Romeo i Julija" otvoren 3. Juventafest

Kultura 13. sep 201511:22 > 11:26
Juventsafest

Sinoć je u Narodnom pozorištu mjuziklom "Romeo i Julija“ otvoren 3. Internacionalni festival srednjoškolskog dramskog stvaralaštva Juventafest.

Izvršni direktor festivala Damir Kustura istakao je da je Juventafest nastao iz želje da se srednjoškolcima pruži mogućnost da se izraze, ali i da se našoj publici pokažu izvrsne predstave koje ovi mladi ljudi rade, te da je ovo jedinstven primjer da mladi rade za mlade.

Publici su se prvi predstavili srednjoškolci iz mariborske Druge gimnazije sa mjuziklom “Romeo i Julija”, adaptacijom poznatog Šekspirovog djela. Publika je imala priliku uživati u dva i po sata neprestanog spektakla, nezaustavljive energije, popularnih muzičkih hitova u izvanrednoj interpretaciji talentovanih slovenačkih srednjoškolaca.

“Pozorišni čin podrazumijeva prije svega radost igranja, komunikaciju i ljubav, a oni nas kroz igru pitaju ko im je to oduzeo”, istakla je umjetnička direktorica festivala Jasna Diklić.

Drugi dan festivala predstavit će se grupa iz Švedske sa predstavom “Ovo je slobodna zemlja, zar ne!?” u 17 sati na Akadmiji scenskih umjetnosti, a makedonski srednjoškolci odigrat će predstavu “Černodrinski se vraća doma”u Međunarodnom centru za djecu i omladinu Novo Sarajevo u 19 i 30.