Kerić: Svi smo zajedno čistili muzej pa tako i doktori nauka

Kultura 15. sep 201510:40 > 10:43
N1

Đula Kerić je higijeničarka u Zemaljskom muzeju BiH a za Novi dan je govorila kako je protekao rad posljednje tri godine, kao i šta za nju predstavlja otvaranje muzeja.

“Teško nam je bilo. Bili smo bez plata, bez socijalnog osiguranja. Također, teški su bili uslovi rada jer je muzej hladan zimi. Međutim, bili smo u nadi da će se muzej otvoriti i došao je i taj dan hvala Bogu, tako smo sretni danas“, komentarisala je Kerić.

O održavanju muzeja i eksponata je kazala: “Teško je održavati odjeljenje za arheologiju, jer je veliki prostor, a tako je i sa bibliotekom. Predmete koji se nalaze u vitrinama pažljivo radimo jer su osjetljivi i lomljivi i tu nam kustosi pomažu. Sada smo svi skupa radili i doktori nauka i ostali i zahvaljujem im se puno“.

“Najviše volim kada djeca dođu, uživam s njima. Djecu zanimaju eksponati, antika, srednji vijek, ali najviše vole prirodne nauke gdje su životinje, a stariji se zanimaju za etnologiju”, rekla je Kerić.

O motivaciji tokom ove tri godine je izjavila: “Motivacija nam je bila ta da ne može ova institucija da ostane zatvorena i to je bila većinom tema unutar muzeja“.