Građani preskočili ručak zbog otvaranja Zemaljskog muzeja

Kultura 15. sep 201518:12 > 18:52
N1

Nakon skoro tri godine u Sarajevu je ponovo otvoren Zemaljski muzej BiH. Simbolično su ga otvorili školarci koji su s ulaznih vrata skinuli daske s natpisom zatvoreno, zajedno s predsjedavajućim Vijeća ministara Denisom Zvizdićem, ministrom civilnih poslova Adilom Osmanovićem i ambasadorom SAD-a u BiH Maureen Cormack.

Zemaljski muzej BiH nije zaboravljen. Simboličnom skidanju drvenih dasaka sa ulaznih vrata prisutvovao je veliki broj građana ali i predstvnika javnog politickog i vjerskog života.

Posjete muzeju nastavljena je i tokom dana…za mnoge, vrijedne kolekcije ponovno su otkrivene.

“Vjerujte nisam ručala, a došla sam na otvaranje muzeja”, rekla je jedna građanka, dok je stariji gospodin dodao d aje posljednji put u Muzeju bio 1972. godine, ali današnji događaj “nije htio propustiti”.

Zemaljski muzej BiH, koji je zvanično otvoren 1888.godine, preživio je tri rata, no u teškom položaju našao se prije tri godine nakon što su većim dijelom obustavljeni grantovi za sedam institucija kulture jer njihov pravni status nije riješen.

Pa ipak tri godine 45 zaposlenika muzeja svakodenevo je dežuralo u ovoj instituciji. Posljednji mjesec pridružili su im se brojni građani kroz akciju “Ja sam muzej” i izložbu fotografija posvećenih upravo zaposlenicima.

Kao kruna svega, danas je i zvanično potpisan Memorandum o razumijevanju koji bi trebao sistematski riješiti problem finansiranja. Potpisalo ga je 35 predstavnika svih nivoa vlasti. Konkretna obećanja stigla su i iz američke ambasade u BiH.

“Putem Fonda ambasadora za kulturno-historijska naslijeđa osigurali smo 1,1 miliona KM za finansiranje Zemaljskog muzej. Stručnjaci iz Mreže muzeja Washington doći u Sarajevo i pomoći u obnovi Muzeja”, istakla je ambasadorica Maureen Cormack.

Trenutni dug Zemaljskog muzeja iznosi blizu tri miliona konvertibilnih maraka, a za normalno funkcioniranje najstarije kulturne i naučne ustanove u Bosni i Hercegovini potrebno je 1,4 miliona KM maraka godišnje.