Grad glumaca: Dane filma u Mostaru otvara "Hiljadarka"

Kultura 08. okt 201510:28 > 10:31
N1

Devetu godinu za redom u organizaciji pozorišno-filmskog udruženja Oktavijan održat će se Dani filma Mostar. Kroz petodnevnu manifestaciju bit će prikazano devet filmova i 15 projekcija uz bogat popratni sadržaj.

Devetu godinu za redom u organizaciji pozorišno-filmskog udruženja Oktavijan održat će se Dani filma Mostar. Kroz petodnevnu manifestaciju bit će prikazano devet filmova i 15 projekcija uz bogat popratni sadržaj. Festival će se održavati od 10. do 14. oktobra na lokaciji Hrvatskog doma Herceg Stjepan Kosača.

U ime Dana filma Mostar, za N1 govorio je Slaven Knezović, proslavljeni bh. glumac, koji je kazao da ove godine publiku očekuje devet jako interesantnih filmskih naslova iz regiona.

Program će otvoriti balkanska komedija “Hiljadarka”, potom nagrađivani film “Zvizdan” Dalibora Matanića, “Svinjari”, “Bićemo prvaci sveta”, “Ničije dete”, “Imena višnje”, ali i drugi.

Deveti dani filma imat će i prigodan dječiji program, a biće prikazan nastavak popularnog serijala “Koko i duhovi” pod imenom “Ljubav ili smrt”.

Herceg Stjepan Kosača ponovo će biti odjeven u svečano ruho, a Knezović je za N1 kazao da mu je cilj od Mostara napraviti grad glumaca. “Sada imamo preduslove da napravimo festival, gdje će dolaziti velika imena iz regiona, a kasnije iz Evrope i svijeta”, kazao je.

Inače, Knezović je kazao da će ove godine biti dodijeljene dvije nagrade za životno djelo “Stablo ljubavi”. Jedna ide u ruke crnogorskom glumcu Mimi Karadžiću, a druga proslavljenom piscu i scenaristi Josipu Mlakiću.

Knezović u svom regularnom profesionalnom angažmanu radi na seriji “Kud puklo da puklo”, ali i na filmu “Mrtva ribe plivaju na leđima”, gdje će biti producent, režiju će potpisati Kristijan Milić, a scenario već pomenuti Josip Mlalkić.