Narodno pozorište Sarajevo će biti nova kuća za publiku

Kultura 13. okt 201510:36 > 10:43
N1

Novo rukovodstvo Narodnog pozorišta Sarajevo: Marijele Hašimbegović, Darijo Vučić, Belma Čečo i Mirvad Kurić govorilo je u Novom danu o tome šta donose i koje promjene unose u ovu kulturnu instituciju.

Marijela Hašimbegović, v.d. direktorica Narodnog pozorišta Sarajevo, istakla je da je želja rukovodstva bila da od Narodnog pozorišta (NP) napravi “novu kuću” za posjetioce.

“Željeli smo uraditi pozitivnu promjenu u NP, između ostalog, da se publika osjeća lijepo i kao kod kuće”.

Belma Čečo je otkrila da je pozicija v.d. umjetničkog direktora baleta novi iskorak u njenoj karijeri.

“Osjetila sam da balet zaslužuje više. Nadam se da ćemo uspjeti oformiti novu generaciju publike koja će biti kritična masa. Očekivanja i želje u novoj sezoni su ogromna. Cilj nam je kadrovski se osnažiti. Vraćamo neke naslove koji su atraktivni za publiku, ali i za igrače atraktivni za igru. U novembru vraćamo Pepeljugu nakon pet godina, a u decembru imat ćemo Bolero ponovo na sceni”, otkrila je Čečo.

Posao umjetničkog direktora je da osigura glumcima da rade sa ljudima koji znaju svoj posao, tvrdi Mirvad Kurić, v.d. umjetnički direktor drame NP.

“Trudit ćemo se da ansambl bude zadovoljan jer kada je glumac zadovoljan na sceni to osjeti i vidi publika”.

Kurić je, kao i Čečo, rekao da se treba zaposliti novi kadar.

“Na tome ćemo raditi u budućnosti”, dodao je direktor.

Hašimbegović je otkrila jednu novinu u Narodnom pozorištu.

“Svaki reditelj predstave imati svoga asistenta, studente sa akademije koji će na taj način steći praksu”, rekla je Hašimbegović, a Kurić je zaključio da je prije bila praksa da reditelji režiraju predstavu bez ikakvog iskustva.

“To vam je kao da neko operiše, a da nikada ranije nije bio u operacionoj sali”.