Deveti Pravo Ljudski Film Festival od 12. do 17. novembra

Kultura 06. nov 201412:09 > 12:14
Podijeli:
Izvor: N1

U okviru devetog izdanja Pravo Ljudski Film Festivala koji će se održati od 12. do 17. novembra u Sarajevu i prikazati 80 filmova, selekcija re:versus će i ove godine festivalskoj publici predstaviti presjek najboljih svjetskih dokumentarnih filmskih ostvarenja.

Re:Versus će prikazati šest recentnih filmskih ostvarenja čije teme obuhvataju dijapazon od pitanja emigranata u Evropi, preko porodice, odrastanja i religije, do posljedica industrijskog i tehnološkog progresa.

Posebno je zadovoljstvo deveti put uspjeti u namjeri da se našoj festivalskoj publici predstave neki od najboljih kreativnih dokumentarnih filmova današnjice, a zadovoljstvo je veće jer će deveto izdanje Pravo Ljudski Film Festivala zatvoriti film “Zaustavite lupajuće srce.“ Radi se o posljednjem filmu u sklopu Teksaške trilogije u režiji Roberta Minervinia, koji je na prošlogodišnjem Kanskom festivalu predstavljen izvan konkurencije“, istakla je kreativna direktorica Festivala, Kumjana Novakova.

Nakon zvaničnog otvorenja Festivala u kinu Meeting Point, re:versus počinje filmom talijanskog režisera Davidea Ferraria, “Vražija supa“, koji će svoju projekciju imati u art kinu Kriterion u srijedu, 12. novembra sa početkom u 21 sat. Tematizirajući utopiju industrijskog progresa 20. stoljeća, Ferrario koristi arhivsku građu nekih od renomiranih italijanskih reditelja, te književne uratke poeta i pisaca Dine Buzzatija, Itala Calvina, Primo Levija i Pier Paolo Pasolinija. “Vražija supa“ je jedan od filmova koji je svoju premijeru imao na posljednjem venecijanskom bijenalu, a projekcija na Pravo Ljudski Film Festivalu je regionalna premijera filma.

U okviru re:versus programa bit će prikazana još tri filma – holandski “Ja sam ja“ rediteljske dvojke Petra Loma i Corine van Egeraat, uz podršku Holandske Ambasade u BiH, ostvarenje “Sva ta vaša radost“ vizuelnog mastera Denisa Cotea, te “Majka i more“ mladog Portugalca Gonçala Tocha koji se u svom posljednjem ostvarenju vješto poigrava filmskom formom.

Posljednji film u noći zatvaranja ovogodišnjeg Festivala u sklopu re:versus programa, bit će ostvarenje “Sklonište“, švicarskog režisera Fernanda Melgara. Priča govori o skloništu za migrante beskućnike u Lozani, gdje nadglednici imaju zadatak “sortiranja“. Iako sklonište može primiti stotinu ljudi, samo 50 “izabranih” bude pušteno unutra kako bi dobili topao obrok i ležaj.

Projekcija “Skloništa“ na programu je u ponedjeljak, 17. novembra sa početkom u 21 sat, a podržana je od Švicarske Ambasade u BiH, koja je jedan od dugogodišnjih partnera Pravo Ljudski Film Festivala.

Detaljan program 9. Pravo Ljudski Film Festivala bit će objavljen u petak, 07. novembra, 2014. i bit će dostupan na www.pravoljudski.org. Ulaz na sve projekcije, kao i prethodnih godina bit će slobodan.