Balkan Photo Festival: Urednik Timea jedan od gostiju

Kultura 07. dec 201509:16 > 09:26
N1

Počela je prijava radova za peti regionalni festival fotografije Balkan Photo Festival, koji organizuju portal Fotografija.ba i udruženje Urban.

Festival se sastoji od tri programa: takmičenje, edukacija i povezivanja fotografa kroz druženja. Takmičenje obuhvata selekciju najboljih 60 fotografija iz šest kategorija (Priroda, Portret, Grad, PRES, Kreativna i Reportaža). Gost Novog dana bio je Haris Čalkić, jedan od osnivača portala i organizatora Festivala.

Nakon našeg portala koji je uspješno radio, festival je nastao spontano. Prve dvije godine smo imali izložbu, a zatim smo pokrenuli radionice i predavanja. Poslije pet godina je to naraslo u nešto veliko i napravi smo transfer u Balkan foto festival jer je događaj prerastao u regionalni“, rekao je za N1 Haris Čalkić, jedan od organizatora Festivala.

On je kazao da su svi značajniji fotografi nekada bili u Sarajevu koje je uvijek interesantno.

Popularizacija je neosporna. Mnogo ljudi se bave fotografijom, ali nisu svi fotografi. Kada imamo masovnost kroz festival na neki način treba povući crtu i oblikovati publiku, edukovati je. Potrebno je napraviti čitavu, lijepu priču“, kazao je Čalkić.

Ove godine Balkan Photo Festival ima rekordan nagradni fond koji je veći od 6.000 eura.

On je istakao da se pripremaju i dvije gostujuće izložbe.

“Festival Fotodoks.de će postaviti izložbu Past is Now, a jedan od urednika u magazinu TIME će postaviti izložbu onepercentshow.com koja predstavlja svojevrsnu poslasticu.”