Enis Čišić: Nekad sanjao, a danas crtam Spidermana za Marvel

Kultura 10. dec 201511:05 > 11:17
N1

Enis Čišić je sarajevski ilustrator, strip crtač i grafički dizajner, i dio tima koji crta stripove za jednu od najvećih izdavačkih kuća Marvel Comics. U Novom danu nam je kazao da se crtanjem bavi od djetinjstva, ali profesionalnu karijeru započeo je prije godinu i pol dana.

Susret sa Marvelovim agentom, lovcem na telente desio se na MaFestu, što je festival stripa u Makarskoj.

“Saznao sam da će doći čovjek iz Marvela, i smatrao sam da je bolje otići tamo i ostvariti lični kontakt, nego to raditi putem maila, mada su oni otvoreni i za takav pristup. Vidio je moje radove, pričali smo i razmijenili kontakte. Dobio sam testni scenario, a rezultate sam čekao mjesec dana. Nije bilo nimalo jednostavno, a onda su me obavijestili da sam prošao i da ću potpisati ugovor”, kazao je Čišić za N1.

“Još uvijek taj osjećaj ni sam sebi ne mogu opisati, jer kao što kažem, crtam od malena. Marvelove stripove sam volio više od bilo čega. Učio sam crtati Spidermana kao dijete, a evo sada oficijalno crtam Spidermana za Marvel. To je moj život”, rekao nam je.

Njegov prvi projekat za ovu veliku izdavačku kuću bio je “Original Sin”, odnosno “uletio” je na godišnjak za serijal od 12 epizoda. “Radi se o novom Marvelovom junaku, astronautu, borcu koji planetu Zemlju brani od vanzemaljaca. Drugim riječima, sve ono što jedan dječak želi da crta”.

Kazao nam je da se sa naučnom fantastikom kao žanrom upoznao kroz literaturu koju je čitao, holivudske filmove, te da su mu te stvari od osnovne škole okupirale pažnju.

“To mi je pomoglo da razvijam maštu, da upijam sve što pročitam u romanima, stripovima ili vidim na filmovima a kasnije to i iskoristim u svom radu”.

Čišić je radio i strip “Tajna Nikole Tesle”, koji je nastao prema priči Karima Zaimovića, a koju je zajedno sa novinarom Aleksandrom Brezarom pretvorio u strip.

“Radim sa ljudima koje lično poznajem”

“Brezar mi se javio jer je tražio crtača da adaptira priču za Massachusetts Review, te smo počeli raditi na tome. Na koncu, taj strip je završio na portofoliju koji mi je otvorio vrata Marvela”, kazao je Čišić.

Inače, to je priča, kako smo rekli, Karima Zaimovića koji je maštao o stripu u ratnom Sarajevu. Enis Čišić je tada maštao da crta stripove, a godinama kasnije imao je priliku da radi strip po njegovoj priči čija je radnja smještena u Sarajevu.

“Osjećao sam potrebu da atmosferu grada iz tih godina vizualiziram kroz kadrove svojih sjećanja”, riječi su Enisa Čišića za N1.

Jedan od njegovih najpoznatijih radova je SA:BOT, sarajevski robot koji je nastao kao plod saradnje sa Sandinom Međedovićem, odnosno njegovim brednom “Molimao”. Robot je sastavljen od dijelova koji su sinonimi Sarajeva.

“Suštinski, to je Transformers sastavljen od grada. U razvijanju koncepta sam išao na nešto čega se ja sjećam kao dijete, a to je RoboTec. Pokušao sam da nađem sredinu koja će se uklopiti u koncept SA:BOT-a”, pojasnio je.

Na koncu, naravno interesovalo nas je da li se može živjeti od tog poziva u BIH.

“Ovdje sigurno ne. Ono što ja radim, radim za strance. Pored Marvela radim i druge projekte, a imam sreću i da radim sa ljudima koje poznajem. O daljem mom radu, stay tuned”, kazao je Čišić na koncu gostovanja u Novom danu na N1.

Dio njegovih radova možete pogledati na ovimlinkovima. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.