Završena montaža filma "Posljednja prepreka"

Kultura 13. dec 201514:33 > 14:37
Posljednja prepreka

Završena montaža dugometražnog igranog filma “Posljednja prepreka” Jasmina Durakovića o sirijskim izbjeglicama u Evropi.

U Sarajevu je završena montaža novog dugometražnog igranog filma Jasmina Durakovića „Posljednja prepreka“ (The Final Barrier).

Film je velika međunarodna koprodukcija (Austrija, Njemačka, BiH i Hrvatska) i prvi je dugometražni igrani film koji se bavi pitanjem sirijskih izbjeglica u Evropi.

Sniman je ove jeseni u Srbiji, Mađarskoj, BiH i Austriji uz učešće velike međunarodne produkcijske i glumačke ekipe.

Artedeluxe, producentska kuća producenta iz Beča, vodi ovaj međunarodni projekat, a DEPO iz Sarajeva je jedan od koproducenta projekata.

Scenarij za ovaj film napisao je Robert Hofferer, dok su koscenaristi reditelj Duraković i dramatruginja iz Beograda Nataša Druakulić. Direktor fotografije je Mathias Meissl, a za potrebe snimanja filma angažiran je dio filmskih radnika iz BiH, Hrvatske i Srbije. Scenografi u filmu su Hari Ejubović i Osman Arslanagić, kostimograf Belma Žižko, šminker Zumra Softić, montažer Fadil Komarica, dok postprodukciju zvuka radi Samir Fočo, Sarajlija koji živi i radi u Londonu.

Izvršni direktor produkcije filma je Amira Kudumović, predavač na Akademiji scenskih umjetnosti iz Sarajeva. Film, iako je najvećim dijelom sniman u BiH i uz učešće velikog broja autora i suradnika u BiH, nije sufinanciran sredstavima državnih institucija iz BiH.

Glavnu ulogu igra austrijski glumac Michael Kristof, dok se u ostalim ulogama pojavljuju Hannes Fretzer, Essam Ferris, Jelena Angelovski, Ivo Gregurević, Serena Maria, Clemens Aap Lindenber, Ursula Steiner, Irina Marković, Aida Begović, Nedim Malkočević, Feđa Zahirović, kao i naturšici, volonteri humanitarnih organizacija, kao i same izbjeglice. Veliki doprinos u realizaciji ovoga filma dali su lokalna zajednica i građani Orašja.

Film je od ideje do svog završetka nastao u rekordno kratkom roku od tri (3) mjeseca i njemu se govori na engleskom, njemačkom, arapskom i bosansko/srpsko/hrvatskom jeziku.

Ovo je, nakon „Sevdah za Karima“ (2010) i „Body Complete“ (2013), treća producentsko/režijska suradnja između Roberta Hofferera i Jasmina Durakovića, a tokom naredne godine realizirat će i naredni projekat – politički triler „In Black Light“ čija je priča smještena u današnji Berlin i koji se bavi temom međunarodnog terora i terorizma.

Film će za svjetsku premijeru i distribuciju biti spreman početkom 2016. godine.