Bruce Dickinson na ulicama Sarajeva snimao scene filma

Kultura 15. dec 201514:08 > 14:15
Prime Time

Najznačajnije ime svjetske heavy metal scene Bruce Dickinson gostovao je proteklih dana u Sarajevu povodom snimanja filma ''Scream For Me Sarajevo'', koji realizuje produkcijska kuća ''Prime Time'' iz Sarajeva.

Prime Time
Prime Time
Prime Time
Prime Time
Prime Time
Prime Time
Prime Time
Prime Time
Prime Time

Film prati događaje dolaska Bruce Dickinsona i njegovog benda u opkoljeno Sarajevo 1994. godine, kada je održan kultni koncert u Bosanskom kulturnom centru (BKC). Snimanje filma počelo je 2014. i kontinuirano trajalo cijelu godinu, te završilo sa snimanjem Bruce Dickinsona na raznim sarajevskim lokacijama uključujući BKC, Tunel spasa, mezarje Kovači, Historijski muzej BiH, itd.

Ideja o snimanju dokumentarnog filma ”Scream For Me Sarajevo” potekla je od autora Jasenka Pašića, koji je obavio cjelokupno istraživanje i konaktirao osobe koje su dale izjave korištene u ovom filmu. Producent filma je direktor ”Prime Tima” Adnan Ćuhara, režiser Tarik Hodžić, u saradnji sa koproducenticom Tatjanom Bonny iz Londona.

Prema riječima Jasenka Pašića, ideja o snimanju ovog filma došla je čitajući tekst kojeg je povodom gostovanja u Sarajevu napisao basista benda Chris Dale. Tekst je u tri nastavka objavljen na portalu metaltalk.net, a nedugo nakon toga preveden je i na naš jezik, te objavljen na stranici Radiosarajevo.ba. U tekstu Dale govori o gostovanju u Sarajevu, kao i o tome koliko je ta dvodnevna posjeta ostavila traga na njega, odnosno na način njegovog razmišljanja i gledanja na svakodnevne stvari.

Bruce Dickinson, Alex Elena i Chris Dale su ispričali svoju priču vezanu za Sarajevo. Rečeno im je da ne mogu doći u Sarajevo jer nije sigurno, te su se našli sa sa članovima Serious Road Trip organizacije koji su ih kamionima prevezli iz Splita u Sarajevo.

“Ovaj herojski čin, koji je dao nadu građanima Sarajeva da nisu zaboravljeni, potakao me da odlučim da produciram ovaj film”, izjavio je producent filma Adnan Ćuhara.

Osim Brucea Dickinsona, na sceni BKC-a u decembru 1994. godine bili su basista Chris Dale, bubnjar Alex Elena i gitarisa Alex Dickson. Također, u Sarajevo su došli i tehničari benda Bob Edwards i Andey Veasey, te novinar koji je pratio Dickinsonov bend na svim koncertima Roland Hyams. O svemu tome govori se u filmu ”Scream For Me Sarajevo”.

Po završetku snimanja filma britanski ambasador u BiH Nj.E. Edward Ferguson upriličio je svečani prijem za Dickinsona. Prijemu u rezidenciji ambasadora prisustvovale su brojne zvanice grada Sarajeva, te zvučna imena iz bh. muzičke i filmske scene. Tom prilikom gradonačelnik Grada Sarajeva Ivo Komšić je kao uspomenu na posjetu glavnom gradu BiH Dickinsonu uručio ”Zlatnu značku”.

Premijera dokumentarnog filma ”Scream For Me Sarajevo” očekuje na ljeto 2016. godine.