Pola milenijuma Gazi Husrev-begove medrese

Kultura 09. jan 201618:53 > 18:56
N1

U petak se navršilo 479 godina od utemeljenja Gazi Husrev-begove medrese, jedne od najstarijih svjetskih obrazovnih institucija. Tim povodom dodijeljena su posebna priznanja, između ostalog i za učenika koji nosi titulu svjetskog prvaka u memorisanju svetog teksta.

Brojne zadužbine velikog vakifa Gazi Husrev-bega, sarajevskoj kasabi dale su značaj velikog šehera. Da je ovaj grad slovio i kao važan obrazovni centar, pokazuje i važnost medrese, koja danas slavi 479. rođendan. Pored historijske, ima i stilsku vrijednost.

Broj 12 inače je veoma bremenit značenjem u islamskoj tradiciji. Dvanaest je derviških redova, odnosno tarikata. Dvanaest je načina ljudskog razumijevanja, a dvanaest je i spavaonica u staroj zgradi Gazi Husrev-begove medrese.

“Mudri Gazi Husrev-beg, kada je uvakufio ovu medresu, propisao je da se izučavaju vjerski predmeti, nego sve što iziskuje vrijeme i mjesto. To je glavna uloga i motor koji pokreće ovu školu”, kazao je Mensur Malkić, direktor Gazi Husrev-begove medrese.

Današnja škola, smještena je u austrougarskoj građevini. Između nje i stare Kuršumlije je hanikah, čija je svrha bila duhovni odgoj derviša, poznatih kao islamski mistici. Zahvaljujući stilu, ovaj arhitektonski kompleks spada u jednu od najznačajnijih ostavština osmanskodobne arhitekture. A tradicija od skoro pola milenijuma Gazi Huisrev-begovoj medresi daje status jedne od najstarijih svjetskih obrazovnih institucija.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.

Opširnije u prilogu Aide Hadžimusić…