Izložba u Arhivu FBiH: Dan kada je okončan Prvi svjetski rat

Kultura 11. nov 201412:39 > 12:40
Anadolija

U organizaciji Arhiva Federacije BiH danas je u Brusa bezistanu, u Sarajevu, otvorena izložba "Veliki rat".

Izložbama “Sarajevski atentat”, koja je otvorena 28. juna u Sarajevu, te “Turska i Prvi svjetski rat” i “Veliki rat”, Arhiv FBiH će zaključiti ovu godinu.

Arhiv FBiH je odabrao 11. novembar za otvorenje izložbe “Veliki rat” jer je tog datuma 1918. godine okončan Prvi svjetski rat. Izložba je podsjećanje na strahote Prvog svjetskog rata u kojem su poginuli milioni ljudi.

“Ovo je kruna našeg rada kada je u pitanju Prvi svjetski rat. Prvo smo imali izložbu ‘Sarajevski atentat’, koju je vidjelo 30.000 građana Sarajeva, ali i brojni turisti koji su dolazili u Sarajevo”, poručio je direktor ove institucije Adamir Jerković.

Anadolija

Podsjetio je da su ranije imali izložbe “Turska i Prvi svjetski rat” i napokon ovu izložbu “Veliki rat 1914.-1918.”.

“Ovdje se nalazi 35 panoa. Na 35 panoa, uglavnom su to orginalni dokumenti. Posjetioci će moći da pogledaju u potpunosti Prvi svjetski rat, šta se događalo, kakav je to bio rat, a bio je težak. To je bila velika ljudska kataklizma”, izjavio je Jerković.

Kako je kazao, tokom Prvog svjetskog rata je poginulo deset miliona ljudi, 20 miliona je ranjeno, a još deset miliona umrlo od gladi.

Rat je koštao 200 milijardi dolara, podsjetio je Jerković i dodao da je to bio najskuplji rat u to vrijeme. 

Anadolija

“Ovo je bio veliki imperijalistički rat za novu podjelu svijeta koju su htjele Njemačka i Austro-ugarska. Mi smo htjeli da danas poručimo svim narodima svijeta da treba da žive u miru jer rat nikome nije dobra donio, mi to svi znamo i svjetski ratovi samo unazađuju ljudsku civilizaciju”, pojasnio je Jerković.

Dodao je da “oni iz Sarajeva, grada u kojem je počeo Prvi svjetski rat, žele da ukažu na pogubnost jednog rata i pozovu sve narode svijeta da razgovaraju, vode dijalog jer je to jedino ispravan put”.

Izložba će biti otvorena deset dana u Muzeju Grada Sarajeva.