Kemo Monteno, velikan koji je u Sarajevu umro dva puta

Kultura 21. jan 201618:55 > 19:25
N1

Homage velikanu Zagreb upriličio koncertom "Hiljade pahulja bijelih". U spomen mu pjevali Halid Bešlić, Gabi Novak, Hari Varešanović, Željko Bebek i drugi. I u Sarajevu bilo pahulja, ali pravih. Tek skromnim polaganjem cvijeća sjetila ga se porodica i najbliži prijatelji.

“Ja nekako imam osjećaj da ovdje i nema ko to da ogranizuje, jer, svi ljudi koji su se znali sa Kemom i Brankom, otišli su. Ili su otišli živjeti vani, ili ih više nema”, kazala je Lora Monteno, unuka Kemala Montena.

“Pamtim ga kao osobu koja mi je bila i mama i tata i baka i dedo i sve. On je za mene bio apsolutno sve”, dodaje.

U Sarajevo su ga vodili svi putevi. Rodni grad nije samo opjevao. “Ispod Trebevića sanjali su sne”,“zajedno rasli, ali i proveli godine opsade. No, svi velikani u Sarajevu umiru dva puta. Jednom stvarno i kada ih zaborave.

“Ovo je više privatnog karaktera i ovaj moj dolazak je nekako privatan. Mada, obaveza ministarstva kulture je da se brine o svima onima koji su dali doprinos, ne samo muzici, nego i ovom gradu. Koliko imam informacije, bilo je nekih pokušaja što se tiče lika i djela Kemala Montena. Ali, ja sam siguran da će u narednom periodu Sarajevo se odužiti Kemalu Montenu”, pojasnio je Mirvad Kurić, ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo.

Sa bolešću se borio godinama, podvrgavao operacijama. Ali, “Vratio sam se živote”, bio je njegov lightmotiv i naziv posljednjeg koncerta koji je poklonio rodnom gradu u novemberu 2012.

Posljednju bitku izgubio je 21. januara 2015, usljed komplikacija nakon transplantacije bubrega.

“Ono nešto” njegove muzike bila je melodija kancone i začin sevdalinke. Ipak, Kemu nećemo ga pamtiti samo kao spoj dva svijeta i muzičku legendu, nego i kao simbol jednog drugog vremena.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.