Pašović: Dujmović napravila etničku podjelu unutar kulture

Kultura 05. feb 201610:45 > 10:53
N1

Rezultati Javnog poziva za odabir programa i projekata Federalnog ministarstva za kulturu i sport, koji će se sufinansirati iz Budžeta Federacije BiH u 2015. godini, izazvali su ogorčenje eminentnih umjetnika, predstavnika javnih institucija i značajnih međunarodnih manifestacija.

Raspodjelom sredstava izuzetno se smanjio doprinos finansiranju svjetski poznatih festivala kao što su Sarajevo Film Festival, Internacionalni tetarski festival MESS, Jazz Festival Sarajevo, East West Centar, a podržale su se manifestacije poput “Dana kosidbe”, “Ornitofestival-posmatranja ptica”. Gost regionalne teme Novog dana bio je režiser Haris Pašović.

Kulturne institucije i udruženja zatražili su od Vlade Federacije BiH poništenje odluke ministrice Zore Dujmović o raspodjeli sredstava po Javnom konkursu za međunarodne projekte od posebne važnosti za Federaciju Bosne i Hercegovine i internacionalnog značaja za Bosnu i Hercegovinu. Na pitanje da li su dobili odgovor, odnosno reakciju od nadležnog ministarstva, Pašović je kazao: “Vlada još nije donijela tu odluku, niti neku drugu odluku, to je sada na čekanju, ali radi se o tome da su odluke ministrice nezakonite. Ona je prekršila zakon. Napravila je prekršaj od 241.000 KM i etničku podjelu unutar kulture. Ona je odlučila da 52 posto sredstava dodijeli onima koji su predstavljali hrvatsku kulturu“.

O reakcijama je rekao: “22 institucije kulture su napisale protest i od ministrice su tražili ostavku i poništenje takve odluke. Dala je grantove i nekim medijima i samo je njima davala duge intervjue, dok se drugim skoro i ne javlja. Ona je tako u jednom od intervjua rekla da nije odgovorna umjetnicima nego ljudima koji su je postavili. To govori o tome da ministrica Dujmović ne razumije poziciju ministra. Na naše žalbe Vlada nije odgovorila. Ovo je dokaz da kada kada jedan građanin hoće da se suprotstavi nezakonitoj odluci Vlade koliko taj građanin nema šanse. Mi smo svi udruženi i 7 institucija kulture je objavilo problem, imamo vrhunski odvjetnički tim i ne možemo da se izborimo za pravdu“.

O ovoj situaciji obaviješteni su ambasadori EU u BiH koji su izrazili zabrinutost zbog ugrožavanja međunarodne kulture u BiH u trenutku kad BiH želi predati aplikaciju za članstvo u EU. “Nas je pozvao ambasador Wigemark da na redovnom brifingu izložimo slučaj, uradili smo to i čula su se mišljenja od nekih da je to potpuno neshvatljivo, da evropska kultura nije diskriminirajuća i da je ovo više drastično jer se dešava nekoliko dana kada je BiH najavila da će poslati aplikaciju za EU”.

Na pitanje Tihomira Ladišića iz zagrebačkog studija da li zna nešto o hrvatskom ministru kulture Zlatku Hasanbegoviću je odgovorio: “Pratim šta se događa i vrlo sam zabrinut onim što se dešava ljudima koji protestuju protiv izbora Vlade. Nekim ljudima je prijećeno smrću, nasiljem. Nisam čuo prije za Hasanbegovića, saznajem o njemu iz medija. Međutim, ono što se dešava u državama regije u mnogome je slično. Budžet za Vojvodinu se smanjio za 8 puta, to je katastrofa. U Hrvatskoj je dramatična situacija ali i kod nas. Na taj način se guši sloboda govora ili uticajem politike na medije na kulturu se guši sloboda govora što je anticivilizacijski”.

Marija Antić iz beogradskog studija je kazala kako je u Srbiji budžet za ovu godinu smanjem za 5 milijardi dinara. Pitala je Pašovića o posljedicama na kulturu kada vlast ima takav odnos. “Kod nas je udar na međunarodne institucije kulture. Budžet je smanjen 65 posto, što dovodi do ruba egzistencije. U BiH se radi o dva cilja – pravljenje tzv. trećeg entiteta, a mediji u Hercegovini to i govore što je nelegalna struktura koja ne može da se napravi. S druge strane imamo gušenje slobode govora i to je najlaški način da se ‘svilenim gajtanom’ uguši sloboda govora“.

Pašović je rekao da su Vlada FBiH i Ministarstvo za kulturu FBiH gluhi na zahtjeve kulturnih institucija i žalbu na odluku ministrice Zore Dujmović. Na pitanje šta sada mogu kulturni radnici da urade je kazao: “Mi nećemo odustati. Kulturu i multikulturu i internacionalnu kulturu odbranili smo i tokom opsade Sarajeva i nema šanse da ćemo sada odustati. Ukoliko na naše žalbe ne bude odgovora, pokrenućemo tužbe za diskriminaciju. Pisali smo i ministrici Federici Mogherini koja je bila u Sarajevu”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.