Narodno pozorište Sarajevo slavi 70 godina postojanja opere

Kultura 18. feb 201612:04 > 12:11
N1

Narodno pozorište Sarajevo slavi veliki jubilej - radi se o 70 godina postojanja opere Narodnog pozorišta Sarajevo koja je osnovana 9. novembra 1946. godine.

Ostvarenjem saradnje sa Muzičkom akademijom uspješno je riješen problem nedostatka opernog orkestra, čime se produkcija i sadržaj opere povećala za 100 posto. Tako će cijela godina bila u znaku ovih 70 godina postojanja.

Najavljene su dvije premijere i to Don Giovanni Mozart, koja se vraća na scenu Narodnog pozorišta Sarajevo nakon 45 godina. Nakon toga i praizvedba Opere Asima Horozića “Zmaj od Bosne”. Pored toga, naći se se još nekoliko operskih predstava, te ugostiti neka od velikih imena.

“Za ovih 70 godina možemo biti ponosni na mnoge soliste, umjetnike koji su prvenstveno radili i dali pečat ovoj našoj operi. Ali naravno i goste koje smo ugostili kroz svih ovih 70 godina, i gdje smo se predstavljali i van granica tadašnje Jugoslavije, a i sada BiH”, izjavio je Dario Vučić, v.d. umjetničkog direktora Opere.

“Kao i svaki jubilej u ovakvoj jednoj historiji ovakve institucije zaista predstavlja na neki način jednu veliku afirmaciju u profesionalnom razvoju. U isto vrijeme sačinjava i nama jednu veliku radost”, komentarisala je Marijela Hašimbegović, v.d. umjetnička direktorica Narodnog pozorišta Sarajevo.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.