U Sarajevu snimljene prve scene filma "Terorista"

Kultura 22. feb 201616:44 > 16:47
N1

Danas su snimljene prve scene novog filma rediteljice Amre Mehić "Terorista", čiji scenarij potpisuje nagrađivani scenarista i reditelj Srđan Vuletić.

Glavne uloge su povjerene glumcima Iliru Tafi i Vanesi Glođo. Producentska kuća “Relative Pictures” je u finalnoj fazi priprema za snimanje.

Radnja filma bazira se na izbjeglici koji je došao u Evropu gdje pronalazi svoje utočište. Usljed ekonomske krize u kojoj se nađu njegova porodica i on, počinje da se bavi terorizmom kako bi prehranio svoju porodicu. Film će biti potpuno snimljen bez dijaloga, a osim u Sarajevu, snimat će se i u Budimpešti.

Film će biti završen u martu, kada će započeti svoj festivalski život, saopćila je Producentska kuća “Relative Pictures”.

Tema filma je stigmatizacija izbjeglica u današnjoj Evropi. Mislim da je tema jako aktuelna, pogotovo danas, znamo svi šta se dešava po Evropi vezano za terorizam. Mislim da će biti jako prihvaćen film“, kazala je za N1 Amra Mehić, redateljica filma.

Srđan Vuletić je kazao da je film refleksija autora na izbjegličku krizu.

Scenario “Teroriste” je zapravo na neki način naš pogled na izbjegličku krizu. Mislim da se previše govori o posljedicama krize, o trenutnom stanju, o politikama prema izbjeglicama, a vrlo malo se govori o uzrocima na nekom ljudskom nivou. Mi pokušavamo da ispričamo priču, da mnogi ljudi zapravo nemaju izbora“.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.