Bh. umjetnici BiH donose nagrade, a koliko im država vraća?

Kultura 22. feb 201618:41 > 19:37
N1

Bosna i Hercegovina se može pohvaliti brojnim filmskim svjetskim nagradama. Oskar, Zlatna palma, Zlatni i Srebreni medvjedi. Međutim, uprkos tome, izdvajanja države za bh. kinematografiju su minorna. Hoće li se nakon Srebrenog medvjeda nešto promijeniti?

“Smrt u Sarajevu” BiH je još jednom donio svjetski sjaj. Sjajne su bile i kritike, a reditelju Tanoviću jedna od dražih bila je pohvala Meryl Streep. Holivudska glumica, kada je kasnije izrazila želju doći, pa čak i živjeti u Sarajevu, vjerovatno nije bila svjesna podijeljenog sistema, koji se reflektira na sve pore društvenog života u BiH, tako ne zaobilazeći ni kulturu.

Brojni uspjesi i nagrade donesu euforiju, ali u BiH se zadrže kratko, jer problema je mnogo. Jedan od njih su i sve manja izdvajanja iz raznih budžeta za bh. kinematografiju.

To je način da se kultura ubija. Ako nastave ovako, neće više biti filmova. Ovo je jedan film koji se snimio, da li će biti još koji, pa teško. A to je politika, to je ono gdje se brinete o stvarima koje su bitne“, izjavio je reditelj Danis Tanović.

Uprkos slaboj, ili gotovo nikakvoj podršci vlasti, srebrne i zlatne nagrade i priznanja nastavljaju stizati u BiH. Bh. film bilježi svjetske premijere na svim velikim svjetskim festivalima, a na sarajevski aerodrom slijetali su Oskar iz Hollywooda, Palma iz Kana, i nekoliko medvjeda iz Berlina. Međutim, opstanak je upitan bez državne kulturne strategije.

“Meni je jasno, ja znam da Ustav to priječi, apsolutno sam upoznata sa svim tehnikalijama života u BiH, ali ne možemo postavljati pitanja onda kada ne dobijemo pare, nego onda kada se one dijele, i ne zato zato što mi nismo dio tala, već što BiH mora da bude prioritet i mimo svih talova”, izjavila je glumica Vedrana Seksan.

Posljednje u nizu ogorčenja umjetnika i predstavnika međunarodnih manifestacija izazvala je odluka Federalnog ministarstva za kulturu i sport o finansiranju programa i projekata kulture za 2015. godinu. Raspodjelom sredstava izuzetno se smanjio doprinos finansiranju svjetski poznatih festivala, a podržale su se manifestacije poput “Dana kosidbe”, “Ornitofestival-posmatranja ptica”. Odluku su kritikovale i brojne međunarodne organizacije, a bh. umjetnici odluku smatraju novim pokušajem nametanja etno-nacionalnih podjela i u umjetnosti.

“Te politike trebaju da se kreiraju na osnovu onog što se vidi, što se zna na terenu. Ne može se protiv razuma, protiv života i tradicije u jednoj zemlji ići da bi se nametnula neka etnička podjela. Mi nećemo na to pristati”, komentarisao je Haris Pašović, direkor East West Centra.

Ministrica Dujmović reditelju Tanoviću je čestitala na uspjehu, a osvrćući se na nove optužbe, kaže da lokalna kultura ne smije ispaštati, te da se radi o pojedinim predstavnicima iz sarajevske kulturne scene, koji su prethodnih godina navikli da se pitaju za sve.

“Vjerujte, za ovu stvorenu uzburkanost oko kulture novac je glavni razlog. Spomenuti su navikli do sada na dobru podršku iz državnih jasala, pa sada kada toga više nema ne valja ni Vlada, ne valja ministar, i ko zna još ko”, navela je Zora Dujmović, ministrica kulture i sporta FBiH.

Vlade, ministri i ostale političke strukture moraju znati da bez tradicionalne, domaće, ali i međunarodne kulture, nema ni očuvanja izvornih etno-nacionalnih vrijednosti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.