Ristovski za N1: Nacionalisti se neće radovati novom filmu

Kultura 28. feb 201612:58 > 13:02
N1

Film Zrinka Ogreste "S one strane" postigao je veliki uspeh na 66. Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu. Glavnu mušku ulogu tumači Lazar Ristovski za kog je režiser rekao da mu je bio ultimativni izbor: Ili on ili niko drugi.

Film je na Berlinalu dobio posebno priznanje žirija Europa Cinemas. U Berlinu je imao i svoju svjetsku premijeru 14. februara, a 4. marta biće prikazan na FEST-u.

Reditelj Zrinko Ogresta je izjavio da bez Ristovskog ne bi bilo filma. Komentarišući to, Ristovski kaže da bi Ogresta “taj film, naravno, snimio i bez njega i s nekim drugim”, ali da je dobro što su to uradili zajedno.

Film govori, kako je kazao, o praštanju i o posljedicama ratova koji su se dešavali na ovim prostorima.

“Rat prođe za godinu, dvije, ali posljedice traju godinama”, dodaje Ristovski.

“Zrinko Ogresta je pokazao ljudsku i umjetničku hrabrost praveći ovaj film… Žiri u Berlinu je znao to da prepozna”, kaže Ristovski.

“Lik koji tumačim je vrlo kompleksan”, priča Ristovski i dodaje da je bio “bačen na muke” zbog teme kojom se bavi i zbog trilerskog zapleta.

“U filmu se radi o opraštanju na jednom ljudskom nivou, ne bih govorio o nekom globalnom opraštanju, ili opraštanju među narodima, ja volim da se znaju krivci”, istakao je Ristovski.

Kaže da je u pitanju priča o jednom mješovitom hrvatsko-srpskom braku. “Neće se radovati nacionalisti i mrzetelji, jer film govori o stvarima koje su se desile i kako da ih prevaziđemo”, dodaje glumac.

Cijelo gostovanje pogledajte u videu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.