Dujmović odgovorila nezadovoljnim kulturnim radnicima u FBiH

Kultura 04. mar 201615:37 > 15:37
N1

Ministrica kulture i sporta u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine Zora Dujmović gošća je emisije "N1 na 1" koja će biti emitovana u subotu, 5. marta na televiziji N1. Donosimo vam dio u kojem ministrica Dujmović govori odnosu prema kulturi, odnosno kritikama koje su bile upućene na njen rad i odluke o finansiranju određenih udruženja.

Kaže da je u raspodjeli sredstava (Odluka o finansiranju programa i projekata iz kulture od važnosti za Federaciju BiH za 2015. godinu) 25 posto otišlo u Sarajevo, te da ne razumije zašto među nekima vlada nezadovoljstvo. Kaže da, ni u primisli nisu imali namjeru oskrnaviti značaj tih manifestacija. 

“Ono što sam od početka zagovarala i što sam kroz nekoliko intervjua najavljivala, ali i u izravnim sastancima sa predstavnicima kulturnih manifestacija koji su upravi i najnezadovoljniji, iskazivala sam da će sigurno doći do umanjenja, jer sam otprilike vidjela na koji način su se ta sredstva dodjeljivala, na koji način su se ta sredstva pravdala, u međuvremenu stekla uvid koliko je kultura zastupljena, koliko ljudi očekuju da od Federalne vlade budu podržani”, kazala je Dujmović za N1.

Priča da su nezadovoljni kulturni djelatnici iz Sarajeva bili upoznati sa odlukom o smanjenju, ali da nisu reagovali do donođenja odluke.

“To sve nije pilo vode, uopće nisu osluškivali niti željeli razumjeti i problem je nastao kada je odluka bila objavljena i kada je bilo evidentno da su za neke od tih institucija koje su godinama podržavane sa iznimno velikim iznosima umanjena sredstva i raspodijeljena na neke druge”, kazala je ministrica Dujmović.

O kriterijima kojima su se vodili prilikom raspodjele sredstava u 2015.

“Formirana su povjerenstva za utvrđivanje formalno-pravnih kriterija, veliki broj aplikacija je odbijen zbog toga što nije zadovoljio te kriterije, ali isto tako je veliki broj aplikacija odbačen iz razloga što nisu opravdali sredstva iz 2014. godine. Dakle, umanjenje da, ono je evidentno, njega ne treba kriti, ali isto tako moramo imati na umu što je to što je kulturni proizvod jedne takve manifestacije”.

 O komunikaciji sa nezadovoljnim kulturnim djelatnicima.

“Ta komunikacija je postojala sve do momenta kada je ta odluka objavljena i kada su od nekolicine njih počele stizati ružne riječi, karakteristike mene, ministarstva, vlade onako usput, da dolazim iz polusvijeta, da ništa ne znam, da sam zombi, da sam kulturu podijelila po nacionalnoj osnovi, da sam kulturu poseljačila, ne znam više što sve, dakle, od tog trenutka je komunikacija prestala, i s njima ne može više biti komunikacije izravno, ali naravno, pismeno i dalje postoji, ono što se mora odraditi”.

Zora Dujmović, ministrica kulture i sporta Federacije BiH gošća emisije “N1 na 1” koja će biti emitovana u subotu.