I BiH ima svoje predstavnike na Filmskom festivalu u Cannesu

Kultura 14. apr 201616:06 > 16:17
SFF

Posljednji film proslavljenog rumunskog režisera Cristija Puiua uključen je u selekciju nadolazećeg 69. Filmskog festivala u Cannesu, što je odlična vijest i za BiH - koja je i zemlja koproducent u filmskom ostvarenju Sieranevada.

BiH će u Cannesu predstavljati produkcijska kuća 2006, sa producentima Mirsadom Purivatrom i Sabinom Branković.

Pored njih, na filmu Sieranevada radili su i montažer Dejan Ćorić, asistent na setu Adnan Beširović i asistent produkcije Nedim Branković.

Sieranevada je određeni dio sredstava dobila iz regionalnog koprodukcijskog budžeta Fondacije za kinematografiju iz Sarajeva.

Ovaj film  je četvrti projekat kuće 2006, a prije toga, ova produkcijska kuća radila je na filmovima Cirkus Columbia, režisera Danisa Tanovića, Once Upon A Time in Anatolia, turskog režisera Nurija Bilge Ceylana i omnibusu kratkih filmova Mostovi Sarajeva.

Cristi Puiu je jako poznat publici u Sarajevu, odnosno publici koja posjećuje Sarajevo Film Festival, budući da je 2010. godine bio predsjednik žirija talmičarskog programa, a tri godine kasnije program Tribute To SFF-a bio je posvećen upravo njegovom liku i djelu.

Sieranevada priča priču o Laryju, doktoru u četrdesetim godinama koji tri dana nakon terorističkog napada na redakciju satiričnog magazina Charlie Hebdo u Parizu, i 40 dana nakon smrti oca želi provesti subotu u porodičnom okupljanju kako bi odao počast preminulim.

Njegova očekivanja ne idu u skladu sa planiranim, jer biva prisiljen da se suoči sa prošlošću i ličnim strahovima. U momentima kada mora razmisliti o porodici i mjestu koje zauzima u njegovom životu – nađe se u situaciji koja mu ograničava njegovu verziju istine.

Facebook | SFF

Film je produicirala rumunska kuća Mandragora, u koprodukciji sa Alcatraz Films iz Francuske, Spiritus Movens kuća iz Hrvatske, Sister and Brother Mitrevski iz Makedonije te već pomenuta produkcijska kuća 2006 iz Sarajeva.

Sieranevada je prvi film Cristija Puiua koji će biti uključen u selekciju Filmskog festivala u Cannesu. 

Ovo je njegov peti dugometražni film u režiserskoj karijeri koja traje od 2001. godine i debitantskog filma Roba i kinta, nakon čega je radio filmove The Death of Mr. Lazarescu (2005) i, Aurora (2010) Three Exercises of Interpretation (2013).

Režirao je kratki igrani film Cigarettes and Coffe (2014), te kratki film iz omnibusa Mostovi Sarajeva – segment Das Spektrum Europas 2014. godine. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.