Banjaluka: "Kamen s Mjeseca" prvi put izložen izvan Beograda

Kultura 15. apr 201607:25 > 07:30
Anadolija

Najatraktivniji i najvredniji eksponat beogradskog Muzeja istorije Jugoslavije "Kamen s Mjeseca", sinoć je prvi put izložen izvan Beograda i to u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske u Banjaluci.

Radi se o originalnom segmentu mjesečevog tla, poklonu američkog predsjednika Richarda Nixona predsjedniku SFRJ Josipu Brozu Titu i narodima Jugoslavije.

“Kamen s Mjeseca” izložen je u okviru izložbe “Povratak na Mjesec: Kratka istorija budućnosti” koju je večeras u Banjaluci otvorio Ivan Tasovac, ministar kulture i informisanja Republike Srbije.

Projekat je realizovan u saradnji s Muzejom istorije Jugoslavije iz Beograda uz podršku Američke ambasade u BiH. Izložba dovodi u vezu memorabilije istraživačkih misija u svemir, foto i video materijal posjeta američkog predsjednika Nixona i američkih astronauta misije APOLO 11 Jugoslaviji s Titovim obilaskom Vasionskog centra NASA.

Eksponati istraživačkih misija APOLO bili su inspiracija akademskom vajaru Radošu Antonijeviću, profesoru Akademije umjetnosti u Banjaluci i Fakulteta likovnih umjetnosti u Beogradu, čiju su skulpturu “Kamen s Mjeseca” kustosi izložbe uvrstili kao sastavni dio projekta. Otvaranju izložbe je prethodilo predavanje “Putovanje na Mars: Usudi se da radiš moćne stvari” Nagin Cox iz Svemirske agencije NASA na kojem je ona predstavila najveći uspjeh njenog inžinjerskog tima: uspješno lansiranje i prizemljenje The Mars Curiosity Rover 2012. godine na planetu Mars.

Ivan Tasovac rekao je da mu je ogromno zadovoljstvo i velika čast i privilegija što je u mogućnosti da otvori ovu izložbu.

“Mislim da jednostavno u trenutku kada su hodali po Mesecu ne vjerujem da je ijedan od astronauta imao u vidu da će poslije toliko godina i poslije toliko hiljada kilometara koliko dijeli od Meseca preko Washingtona do Beograda, do Banjaluke upravo večeras, 2016. publika imati priliku da vidi taj originalni kamen s Meseca”, kazao je Tasovac.

Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija

Saradnju institucija kulture Srbije i Republike Srpske Tasovac je ocijenio kao izuzetno važnu.

“Čini mi se da živimo u vremenu kada kultura postaje jedan od najvažnijih vidova komunakcije, jer ukoliko ne budemo komunicirali upravo preko kulture, ne mogu baš s velikim optimizmom da gledam na budućnost”, dodao je Tasovac.

Sarita Vujković, direktorica Muzeja savremene umjetnosti RS, kazala je da je ovo jedna od najinteresantnijih izložbi koje su pripremali u posljednjem periodu.

“Izložba na zanimljiv način priča o nauci, historiji i umjetnosti, a poziva i pobliku da se sa svojim razmišljanjem o budućnosti interaktivno uključi u cijelu ideju, razmišljanje o tome kako da se vratimo ponovo na Mjesec”, kazala je ona.

Otvaranju izložbe “Povratak na Mjesec: Kratka istorija budućnosti” prisustvovali su i Neda Knežević, direktorica Muzeja istorije Jugoslavije, Stefani Altman-Vinans, savjetnica za društvene djelatnosti Američke ambasade u BiH, Jasmin Komić, ministar nauke i tehnologije u Vladi Republike Srpske i mnogi drugi.

Izložba će biti otvorena do 27.maja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.