Đapo izabran za networking platformu „Producers on the move"

Kultura 21. apr 201615:28 > 15:32
Bhfilm.ba

European Film Promotion (EFP) i njegove članice, među kojima je od prošle godine i Udruženje filmskih radnika BiH, su ponovo odabrale 20 najperspektivnijih mladih evropskih producenata da učestvuju u EFP networking platformi Producers on the move na filmskom festivalu u Cannesu (11 – 22. maj 2016).

Među odabranim producentima je i Adis Đapo kojeg je kandidiralo Udruženje filmskih radnika Bosne i Hercegovine. Ova platforma se do sada pokazala kao jedna od najuspješnijih za daljni razvoj filmskih projekata, zbog čega je od izuzetne važnosti učešće producenta iz Bosne i Hercegovine.

Od prošle godine, učlanjivanjem Udruženja filmskih radnika BiH u European Film Promotion, omogućeno je učešće bh. filmskim radnicima i glumcima na nekim od najvažnijih evropskih projekata čiji je cilj promocija kinematografije i talenata iz zemalja članica EFP.

Adis Đapo dio je tima sarajevske produkcije SCCA/pro.ba. Izvršni je producent filma EPIZODA U ŽIVOTU BERAČA ŽELJEZA Danisa Tanovića, koji je osvojio dva Srebrena medvjeda u Berlinu 2013 godine, te filma DJECA Aide Begić, nagrađenog Specijalnim priznanjem žirija na Cannes Film Festivalu 2012 godine. Učestvovao je i u produkcijskom timu filma SMRT U SARAJEVU Danisa Tanovića, koji je nagrađen Srebrenim medvjedom ove godine u Berlinu. Trenutno razvija film TABIJA Igora Drljače, koji je osvojio Koprodukcijsku nagradu Eurimages za razvoj u Rotterdamu i nagradu CineLink Excellence u Sarajevu 2014. godine.

Podsjećamo da će, osim Adisa Đape, bh. film u Cannesu predstavljati i kratkometražni film DOBRO u režiji Marte Hernaiz Pidal u Cinefondation programu, bh. koprodukcija SIERANEVADA rumunskog reditelja Cristi Puiua u glavnom takmičarskom programu, te kratki film IMPORT Bosanke Ene Sendijarević, koji će biti prikazan u Quinzaine Des Realisateurs programu, navedeno je na bhfilm.ba.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.