"Sarajevske sultanove sofe" i čarolija u Carevoj džamiji

Kultura 05. maj 201615:35 > 15:39
N1

Izložba pod nazivom "Sarajevske sultanove sofe", autora Zekerijaha Nalića otvorena je sinoć u Carevoj džamiji u Sarajevu. U prelijepom ambijentu dvorišta Careve džamije počela je čarolija. Naime, uz poseban performans hora "Gazel", derviša tekije "Mesudija", otkriveno je 18 umjetničkih djela.

“Pred vama su djela na originalnim, autentičnim, sarajevskim sofama, odnosno sultanovim sofama koje su izvađene prošle godine, trideset godina nakon toga”, rekao je Zekerijah Nalić, akademski slikar i autor izložbe.

Ova autentična priča počela je prije 30 godina, kada se autor prvi put susreo sa Carevom džamijom i sofama. Gledajući kako drugi obavljaju molitvu, ostaje upamćen prizor šarenih ćilima. 30 godina poslije ponovni susret sa džamijom, ovaj put u fazi renoviranja i one sofe se skidaju, ni ćilima više nije bilo. Vođen takvim prizorom i sjećanjem iz djetinjstva Nalić uz veliku želju dobija stare sofe, koje kasnije oslikava, šarama onih ćilima iz njegovog djetinjstva.

“To je jedna istorija, jedna priča koja… na jedan slikovit način da vam dočaram…Boga pitaj na tim sofama koliko se namaza klanjalo, koliko je generacija na tim sofama klanjalo, koliko se dženaza klanjalo”, ističe Ibrahim Hadžibajrić, načelnik Općine Stari Grad

Od ukupnog broja izloženih djela na izložbi, tri su djela koja se izdvajaju i za autora predstavljaju posebnu važnost…

“Radi se o tri moja učitelja, tri moje inspiracije od kojih sam crpio svu tu tematiku, a to su (S)ulejman Hafiz Bugari, hafiz Išerić (S)adrudin, (S)elim hafiz-mujezin Careve džamije”, otkrio je Nalić.

“Taj bosanski ćilim, svaki od njih priča svoju priču. To su naše nane znale da tkaju i mi smo sa strane to gledali, ali taj večernji ili noćni rad je kazivao svoju priču tog vremena kroz šare, kroz neke crteže, a on je to uspio zaista na jedan interesantan način da prenese”, dodao je hafiz Sadrudin ef. Išerić, imam i hatib Careve džamije u Sarajevu.

Izložba je ljubavna priča koja predstavlja ljubav prema Bogu i ističe jedan od glavnih zadataka umjetnika sa ovom izložbom, a to je – vratiti šaru sa ćilima na sofe.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.