Otvara se izložba "Naoružanje Drugog svjetskog rata"

Kultura 10. maj 201608:45 > 08:55
N1

Fond memorijala i Historijski muzej BiH danas će otvoriti izložbu “Naoružanje Drugog svjetskog rata“ u multimedijalnoj sali Fonda Memorijala na Kovačima.

Ova izložba je bitna jer predstavlja drugačiji ugao prezentovanja Drugog svjetskog rata.

Rijetki ljudi su vidjeli našu trodimenzionalnu kolekciju naoružanja i pitali su nas zašto ovo ne izložimo i ne pokažemo ostalima. Međutim kako postaviti eksponat koji je služio za ubijanje, a da se ne shvati kao glorifikacija. Cilj nije glorifikacija predmeta, već se tretiraju kao muzejski primjeri.

Ovdje smo se fokusirali samo na naoružanje i kroz priču o naoružanje pričamo o pripremljenosti zemalja za rat. Zato smo se odlučili dati drugačiji tretman, posmatrati ga kao muzejski sa svojim historijatom, ali i obilježiti datum pobjede nad fašizmom“,rekao je Amar Karapuš, autor izložbe.

On je istakao zadovoljstvo jer se kroz ovakvu postavku prezentiraju tekovine antifašizma.

Dina Memić, kustosica Muzeja, je kazala da su pregovori Fonda memorijala i Historijskog muzeja BiH počeli prošle godine te da se na ovaj način želi stvoriti mreža kojom će se ojačati veza muzeja.

Mjesto izložbe, u Memorijalnom centru Kovači, nije slučajno izabrano. Ovdje se nalazi jedno od najvecih evropskih grobalja. Ovo je jedan od ciljeva da pokažemo i mogućnosti multimedijalne sale centra Kovači“, kazala je Memić.

Autor izložbe je kazao da je bilo potrebno mnogo truda da se ovakva postavka prezentuje javnosti.

Kada dođete na izložbu vidite gotov proizvod, a koliko je posla bilo da bi došlo do ovoga nažalost niko ne zna.

Cijeloj izložbi poseban pečat dat će radionica „Kustos na jedan dan“ kojom se, iako je riječ o izlaganju naoružanja, želi naglasiti pacifički karakter izložbe.

Cilj radionice jeste učenicima osnovnih i srednjih škola pokazati i otvoriti jedan novi, drugačiji odnos prema naoružanju, u smisu stručnog pristupa, stručne obrade, razvijanja kolekcionarskih navika, te kroz te pristupe podstaći ih na izgradnju mira i stabilnosti za sve nadolazeće generacije.

Izložba će za posjete biti otvorena od 11.05. – 24.05.2016.godine, svakim radnim danom u periodu od 10.00 do 15.00 sati.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.