Objavljeni žiriji 22. Sarajevo Film Festivala

Kultura 12. maj 201611:25 > 11:34
N1

Sarajevo Film Festival je danas objavio žirije takmičarskih selekcija za igrani film, dokumentarni i kratki film.

ŽIRI TAKMIČARSKOG PROGRAMA – IGRANI FILM

ELIA SULEIMAN, predsjednik žirija

REDITELJ (PALESTINA)

Palestinski reditelj Elia Suleiman je rođen u Nazarethu. Svoja dva prva, višestruko nagrađivana kratka filma INTRODUCTION TO THE END OF AN ARGUMENT i HOMAGE BY ASSASSINATION snimio je dok je živio u New Yorku u periodu od 1981. do 1993. godine. Njegov dugometražni igrani prvijenac CHRONICLE OF A DISAPPEARANCE proglašen je najboljim filmom Filmskog festivala u Veneciji 1996. DIVINE INTERVENTION, film koji je snimio 2002. godine, je osvojio Nagradu žirija i FIPRESCI nagradu međunarodnog udruženja filmskih kritičara na Filmskom festivalu u Kanu, kao i nagradu za najbolji strani film Evropske filmske akademije dodijeljenu u Rimu. Suleiman je 2007. godine bio izabran među 35 filmskih reditelja koji su radili na omnibusu TO EACH HIS OWN CINEMA produciranom povodom šezdesete obljetnice Filmskog festivala u Kanu. Njegov posljednji film THE TIME THAT REMAINS je prikazan u zvaničnoj takmičarskoj selekciji Filmskog festivala u Kanu 2009. godine. Suleiman je 2012. godine završio rad na kratkom filmu DIARY OF A BEGINNER, dijelu omnibusa 7 DAYS IN HAVANA. Omnibus je prikazan u okviru zvanične Un Certain Regard selekcije Filmskog festivala u Kanu. Elia Suleiman trenutno obnaša dužnost umjetničkog savjetnika Filmskog instituta u Dohi i priprema svoj novi igrani film.

SFF

ZEYNEP ATAKAN

PRODUCENTICA (TURSKA)

Nakon što je diplomirala na Odjelu za primjenjenu umjetnost, film i televiziju Univerziteta Marmara, Atakan je u periodu od 1986. do 1999. radila kao rediteljica i producentica za televiziju i u marketinškoj industriji. Atakan je 2004. bila jedna od osnivačica reklamne produkcijske agencije, da bi pet godina kasnije počela raditi kao producentica na međunarodnim filmskim projektima. Atakan je 2007. osnovala produkcijsku kompaniju Zeyno Film, a 2010. je osvojila Prix Eurimages evropsku koprodukcijsku nagradu Evropske filmske akademije i osnovala YAPIMLAB fond. Atakan je predsjednica Saveza turskih filmskih producenata EWA od 2011. godine, a 2014. je izabrana na mjesto potpredsjednice Evropske ženske audiovizuelne mreže EWA. Atakan je 2014. godine osvojila Bilge Olgaç nagradu za profesionalne zasluge na Međunarodnom festivalu ženskog filma Leteća metla. Producirala je filmove WINTER SLEEP, ONCE UPON A TIME IN ANATOLIA, THREE MONKEYS i CLIMATES reditelja Nuri Bilge Ceylana, kao i IN NOWHERE LAND Tyfuna Pirselimoglua i LOLA + BILIDIKID Kutluga Atamana.

NIKOLA ĐURIČKO

GLUMAC (SRBIJA)

Nikola Đuričko je rođen u Beogradu, Srbija. Glumu je studirao na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu, a na filmu i televiziji je debitirao 1984. godine. Ostvario je uspješnu karijeru i odigrao mnoge zapažene uloge kako na filmu i televiziji, tako i u pozorištu. U skorije je vrijeme ostvario uloge u TV serijama LEGENDS (2015) i THE LAST PANTHERS (2015), kao i u filmovima WORLD WAR Z (2013) reditelja Marca Forstera i u rediteljskom prvijencu Angeline Jolie IN THE LAND OF BLOOD AND HONEY (2011).

THOMAS HAILER

KURATOR MEĐUNARODNOG FILMSKOG FESTIVALA U BERLINU (NJEMAČKA)

Thomas Hailer radi kao savjetnik direktora Internacionalnog filmskog festivala u Berilnu za takmičarski i Berlinale Specijal program, te koordinira programsku komunikaciju između svih programa i odjela festivala. Hailer također savjetuje direktora festivala o pitanjima vezanim za umjetničko pozicioniranje i strukturalni razvoj festivala, sa specijalnim naglaskom na usklađivanje individualnih festivalskih programa sa potrebama Evropskog filmskog marketa. Hailer je bio direktor programske sekcije festivala za mladu publiku “Generation” u periodu od 2002. do 2008. godine kada je sa ciljem privlačenja mlađih autora uveden i 14plus takmičarski program. Hailer je šef studija pri obrazovnoj inicijativi Njemačkog udruženja za dječiji film “Akademie für Kindermedien”. Do 2008. je u profesionalnom kapacitetu dramaturga i script doctora nadzirao razvoj projekata pri Filmskoj fondaciji “Kuratorium Junger Deutscher”.

ANGELIKI PAPOULIA

GLUMICA (GRČKA)

Angeliki Papoulia je rođena u Atini, Grčka. Obrazovanje je stekla na Univerzitetu u Atini (pozorišne studije) i pri dramskoj školi Empros teatra, gdje je diplomirala 2000. godine. Ostvarila je glavnu ulogu u filmu DOGTOOTH Yorgosa Lanthimosa koji je na Filmskom festivalu u Kanu 2009. godine osvojio nagradu Un Certain Regard programa, te je nominiran za nagradu za najbolji film na stranom jeziku Američke filmske akademije 2010. godine. Papoulia je za ovu ulogu osvojila nagradu Srce Sarajeva za najbolju glumicu Sarajevo Film Festivala. Papoulia je ostvarila glavnu ulogu i u Lanthimosovom filmu ALPS koji je nagrađen priznanjem Osella za najbolji scenarij na Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji 2011. godine, kao i u filmu A BLAST Syllasa Tzoumerkasa koji je premijerno prikazan na Filmskom festival u Locarnu 2014. godine. Papoulia je posljednji put sarađivala sa Lanthimosom na njegovom filmu THE LOBSTER koji je osvojio Nagradu žirija na Filmskom festivalu u Kanu 2015. godine.

ŽIRI TAKMIČARSKOG PROGRAMA – DOKUMENTARNI FILM

TINE FISCHER

OSNIVAČICA I DIREKTORICA FESTIVALA CPH:DOX (DANSKA)

Tine Fischer je osnivačica i direktorica međunarodnog filmskog festival CPH:DOX, kao i CPH:LAB-a i CPH:FORUM-a. Fischer je pet godina radila za Danski filmski institut, a učestovala je u životu savremene umjetničke scene u Danskoj kao partnerica u umjetničkoj galeriji Adersen_s Contemporary i kao kuratorica izložbi sa fokusom na umjetnički utemeljene filmske prakse.

Fischer je 2009. godine uspješno završila evropski produkcijski obrazovni program EAVE. Vlasnica je produkcijske kompanije Fischer Film i producentica filma ACCIDENTES GLORIOSOS Maura Andrizzia i Marcusa Lindeena (nagrada Orizzonti Filmskog festivala u Veneciji). Kao izvršna producentica je radila na filmovima KILLING STRANGERS (Berlinale – Forum), LA ULTIMA PELICULA (TIFF), SOLECITO (Filmski festival u Kanu, Director’s Fortnight program) i STRANDED IN CANTON (Filmski festival Tribeca). Fischer je također producirala obuhvatan filmski, umjetnički i web projekt LITTLE SUN islandskog umjetnika Olafura Eliassona koji je premijerno predstavljen u galeriji Tate Modern, kao i njegov nedavni filmski projekt ICE WATCH prezentiran u okviru konferencije Ujedinjenih Nacija o klimatskim promjenama COP21.

FERNAND MELGAR

REDITELJ I PRODUCENT (ŠVAJCARSKA)

Fernand Melgar je početkom osamdesetih godina prošloga stoljeća sa prijateljima osnovao Le Cabaret Orwell, kao i međunarodno poznato rok okupljalište La Dolce Vita. Nakon što je neko vrijeme prikazivao eksperimentalne filmove, Meglar postaje samouki nezavisni filmski reditelj i producent. Autor je eksperimentalnih filmova i revolucionarnih TV segmenata prikazivanih 1983. Melgar se 1985. godine pridružio produkcijskoj kompaniji Climage gdje je producirao preko 20 dobro dokumentarnih filmova. Njegov dokumentarni film EXIT – THE RIGHT TO DIE je osvojio više međunarodnih filmskih nagrada uključujući Golden Link UER nagradu za najbolju evropsku koprodukciju i Švajcarsku filmsku nagradu. Sa dokumentarcem THE FORTRESS je osvojio nagradu Zlatni leopard međunarodnog filmskog festivala u Locarnu, kao i mnoga druga međunarodna filmska priznanja. Melgarov dokumentarac SPECIAL FLIGHT je osvojio više od trideset međunarodnih filmskih nagrada, uključujući Švajcarsku filmsku nagradu i Prix Europa. Svoj posljednji film THE SHELTER je snimio u utočištu za beskućnike u Lozani.

SFF

ALEXANDER NANAU

PRODUCENT/REDITELJ/FILMSKI SNIMATELJ(NJEMAČKA/RUMUNIJA)

Alexander Nanau je rođen u Rumuniji, a režiju je studirao na svjetski priznatoj Akademiji za film i televiziju u Berlinu (DFFB). Njegov dokumentarni film THE WORLD ACCORDING TO ION B je dobitnik međunarodne Emmy nagrade za 2010. godinu, a prikazan je na više od 70 međunarodnih filmskih festivala gdje je osvojio i brojne druge nagrade. Njegov prvi dugometražni dokumentarac PETER ZADEK INSZENIERT PEER GYNT (2006) je premijerno prikazan na Međunarodnom filmskom festival u Minhenu 2006., a iste je godine distribuiran u kinima širom Njemačke i Austrije. Nanau je stručni saradnik Akademie der Künste u Berlinu i Instituta Sundance. Njegov posljednji dugometražni dokumentarac TOTO AND HIS SISTERS je nominiran za nagradu Evropske filmske akademije i uspješno je prikazan na više međunarodnih filmskih festivala gdje je osvojio brojne nagrade uključujući i nagradu Srce Sarajeva za najbolji dokumentarni film 21. Sarajevo Film Festivala. Film je početkom 2016. distribuiran u francuskim kinima pod imenom TOTO ET SES SOEURS.

ŽIRI TAKMIČARSKOG PROGRAMA – KRATKI FILM

FATIMA DJOUMER

MEĐUNARODNI ODNOSI I DOGAĐAJI, EUROPA CINEMAS (FRANCUSKA)

Prije nego što će preuzeti poziciju koordinatora za odnose sa javnošću Evropske filmske akademije, Fatima Djoumer radila je za Internacionalni filmski festival u Berlinu.

Djoumer je 1993. imenovana za šeficu odjela za međunarodne odnose mreže nezavisnih kina Europa Cinemas.

Europa Cinemas podržava distribuciju evropskih filmova van zemlje njihovog porijekla, te razvija interes mlade publike za evropsku kinematografiju.

DUŠAN KASALICA

REDITELJ (CRNA GORA)

Dušan Kasalica je rođen u Nikšiću, Crna Gora. Diplomirao je režiju na Fakultetu dramskih umjetnosti u Cetinju, Crna Gora, gdje trenutno radi kao saradnik u nastavi na odjelu za filmsku i televizijsku režiju.

Njegov kratki film A MATTER OF WILL dobitnik je nagrade Srce Sarajeva za najbolji kratki film 21. Sarajevo Film Festivala, a prikazan je i na brojnim drugim prestižnim festivalima širom svijeta.

Kasalica trenutno razvija više projekata na kojima bi trebao raditi kao reditelj ili kao producent, a također završava rad na svome novom kratkom filmu SOA.

SFF

JURE PAVLOVIĆ

REDITELJ (HRVATSKA)

Jure Pavlović je rođen u Splitu, a režiju je diplomirao na Akademiji dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska. Učestvovao je u brojnim međunarodnim filmskim radionicama uključujući Berlinale Talents, Sarajevo Talent Campus, Sources 2 itd.

Njegovi su kratki filmovi prikazani na brojnim međunarodnim filmskim festivalima, uključujući Međunarodni filmski festival u Berlinu i Clermont Ferrand festival, te su osvojili i nekoliko filmskih nagrada. Za kratki film PICNIC je 2015. godine osvojio Nagradu za najbolji kratki film Evropske filmske akademije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.