Završna faza projekta "Sarajevo ljubavi moja"

Kultura 14. maj 201620:15 > 20:19
N1

Danas je ispred Sarajevo City centra održano druženje sa preko 200 djece iz Doma Bjelave, Zavoda Pazarić i Doma Nahorevo.

Radi se o završnoj fazi humanitarnog projekta “Sarajevo ljubavi moja” koji je za 5 mjeseci ponudio brojne edukativne radionice, te programe u cilju afirmacije djece sa socijalnim potrebama i određenim mentalnim problemima.

“Sarajevo ljubavi moja” je projekat koji je započeo prije pet mjeseci, pokrenut na incijativu doktora Harisa Mujanovića i akademskog slikara Sulejmana Meme Haljevca.

Danas je upriličena završna manifestacija a izveden je i poseban slikarski performans na platnu dugom 27 metara kojim su pokušali oboriti Guinnessov rekord.

“Ovo je socijalizacija priča, pričamo priču pet mjeseci zahvaljujući svim pozitivnim ljudima i prvi smo izveli djecu iz Domova, inkluziju napravili sa djecom grada Sarajeva, sa djecom BiH. Jedna velika ljubav, evo tu su sve ljudi koje ja volim i hvala Bogu da nas ima ovoliko”, rekao je Sulejman Haljevac, akademski slikar i inicijator projekta

Manifestaciju svojim prisustvom su podržali policija Kantona Sarajevo, 200 volontera iz srednjih i osnovnih škola u Sarajevu, kao i mnoga udruženja.

“Danas sam tu sa svojih 20-tak učenika, inače članova ekološke sekcije. Mi od prvog dana podržavamo ovo što radi Memo. Inače, svi koji se bave humanitarnim radom zaista zaslužuju respekt. Ja kao pedagog i prosvjetni radnik ove djece zaista želim i trudim se da im dam smjernice u životu šta treba da poštuju i cijene, želim da ih naviknem da ovakve akcije podržavaju”, kaže Suada Karić, Srednja škola poljoprivrede, prehrane i uslužnih djelatnosti

Cijeli događaj obogatili su i brojni gosti, kao i poznati pjevači, koji uz muziku i ples pružaju podršku ovom projektu.

“Ja sam od prvog dana podržavao ovaj projekat i evo došao sam naravno na finalni dan. Što da ne, Memo je to odlično uradio i stvarno mi je drago. Što više ovakvih projekata, morati će se nešto pokrenuti na bolje”, dodao je pjevač Adis Škaljo.

“Ljubav je nešto što nas veže, što nas spaja, što ne smije da nas razdvaja, nešto što nema ni imena, ni nacije, ni prezimena, pogotovo kad su djeca u pitanju”, smatra Zlatko Bostandžić, umjetnički rukovodilac Dječijeg hora “Princess Krofne”

Projekat “Sarajevo ljubavi moja” doprinosi kvalitetnijoj socijalnoj adaptaciji djece u društvenu zajednicu, a današnji dan je donio osmijeh i radost na dječija lica.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.