Aleš Kurt: Cijelu godinu želimo slaviti SARTR i ljekovite sile koje scena donosi

Kultura 19. mar 202210:45 0 komentara
FENA/SARTR

Sarajevski ratni teatar (SARTR) zasigurno je, svojim osnivanjem, opstankom, radom i preživljavanjem, jedno od najneobičnijih pozorišta na svijetu. To pozorište je osnovano za vrijeme najžešće opsade grada Sarajeva, na početku rata u Bosni i Hercegovini.

Kako je u razgovoru za Fenu naglasio direktor Aleš Kurt, SARTR ne samo da čuva uspomenu na taj period već nastoji kroz svoje projekte već 30 godina zadržati taj duh kulturnog otpora.

“Trideset godina SARTR-a proletjelo je brže nego što to može bilo koji teatrolog ili biograf pratiti. Proletjelo je jer se radi o živom teatru, koji stvara i djeluje. Tako zamišljamo i ovu obljetnicu. Cijelu godinu želimo slaviti scenu i sve ljekovite sile koje nam donosi”, istaknuo je.

Kurt kaže da bi 2022. trebalo da bude u potpunosti godina SARTR-a. Jedinstveni oreol, koji Sarajevski ratni teatar treba proširiti svijetom koji je nanovo u opsadnom stanju i gdje milionima ljudi treba sklonište.

“Obljetnicu želimo obilježiti premijerama predstava. Iza nas je već jedna, koja je premijeru imala u Sarajevu i Mostaru, predstava ‘Rechnitz-Anđeo uništenja’ po tekstu dobitnice Nobelove nagrade Elifride Jelinek, u režiji Sabine Mitterecker. To je ujedno i naša prva koprodukcija sa HNK Mostar”, kazao je.

U planu je i premijera predstave “Urotnici”, za koju adaptaciju rade Igor Štiks i Vladimir Arsenijević. Predstava se dešava u imaginarnom svijetu jezika, a u intenzivan međuodnos stavlja jedanaest likova – Danila Kiša, Mirka Kovača, Semezdina Mehmedinovića, Borku Pavićević, Dašu Drndić, Bogdana Bogdanovića, Miroslava Krležu, Predraga Matvejevića, Aleksandra Hemona, Dubravku Ugrešić i Svetlanu Slapšak.

“Njihova nas djela danas pozivaju na promišljanje svih društveno-političkih dinamika koje su dovele do krvavih ratova kao i na našu neizvjesnu sadašnjost i izbore koje nosi. Mislimo da je dobar potez da predstava bude postavljena na scenu u okviru obilježavanja 30 godina od osnivanja jednog od najsnažnijih umjetničkih gesta otpora nacionalizmu i ratu, koju predstavlja Sarajevski ratni teatar (SARTR)”, istaknuo je.

Među brojnim projektima koje će raditi, ove godine ili su već uradili, Kurt ističe “Zajedničke priče-Soundtrack naših ratova”, koprodukciju sa Njemačkom, Ruwandom, Kamerunom, Marokom i Ugandom.

“‘Zajedničke priče’ uspostavit će međunarodnu mrežu umjetničke razmjene koja se bavi ratnim traumama, segregacijom i dijasporom. Premijera u Sarajevu bit će 30. septembra. To je naša prva suradnja sa afričkim kontinentom”, kazao je.

I ove godine će, treći put zaredom, od juna imati ljetnju scenu u dvorištu Osnovne škole ‘Musa Ćazim Ćatić’, koje se nalazi iza zgrade tog pozorišta. Kao i prošle, dvije pandemijske, godine imat će i koncerte i predstave na otvorenom.

“Ove godine planiramo bogatiji program tokom kojeg ćemo zadržati fokus na 30 godina našeg postojanja i prikazati specijalne programe posvećene obljetnici”, poručio je Kurt.

Sarajevski ratni teatar utemeljen je 17. maja 1992. godine, okupljajući glumce i saradnike iz tri profesionalna sarajevska teatra koji su, zbog agresije na BiH, morali obustaviti rad. Šestog septembra 1992. realizirali su prvu ratnu teatarsku premijeru ‘Sklonište’ autora Safeta Plakala, a u režiji Dubravka Bibanovića. Odlukom ratnog predsjedništva skupštine grada Sarajeva SARTR je, 12. januara 1993. godine, proglašen kao javna ustanova iz oblasti kulture od posebnog interesa za odbranu grada. Osnivanje SARTR-a je praktično početak fenomena ‘Teatra pod opsadom’.

Od 1992. godine dosad premijerno je izvedeno više od 90 predstava. Osim igranja na matičnoj sceni, predstave SARTR-a gostuju u BiH, regiji i svijetu. Predstava ‘Ay Carmela’ jedna je od dvije najizvođenije predstave u sarajevskim pozorištima, a bila je na repertoaru od 1999. godine do smrti velikog glumca Dragana Jovičića. Dosad je igrana 235 puta, od toga 47 u inostranstvu (Italija, Francuska, Češka, Velika Britanija, Austrija…), 35 u BiH i 150 puta u Sarajevu. Predstavu je pogledalo više od 35.000 gledalaca.

“Čežnja i smrt Sylviae Plath”, “Jedvanosimsoboakalomisobo”, “Brašno u venama” nagrađivane su na festivalima u Makedoniji, Sloveniji, Turskoj, Crnoj Gori, Sloveniji, Srbiji… “Jedvanosimsoboakalomistobo” je samo u 2018. godini osvojila ukupno 17 nagrada. “Nije to to” u režiji Tomija Janežiča je prva koprodukcija između pozorišta iz Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine.

“Kao teatar osnovan u periodu opsade, Sarajevski ratni teatar čuva uspomenu na taj period i nastoji snažno afirmirati univerzalne vrijednosti (bogatstvo različitosti, antifašizam, svetost mira, aktivizam, internacionalizaciju, suosjećanje prema svim onima koji trpe nepravde širom svijeta). Sa svojim nasljeđem nastoji biti mjesto naše savjesti i hrabrosti da se suprostavimo nepravdama i svim devijacijama vremena u kome živimo”, poručuju iz SARTR-a.

Zbog svog angažmana i duhovnog otpora u opkoljenom Sarajevu, kao i kvalitetnih umjetničkih ostvarenja, Sarajevski ratni teatar (SARTR) je dobitnik Šestoaprilske nagrade grada Sarajeva u 2003. godini.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!