Autori skulpture dinosaurusa: “Raspadanje” je zamišljeno projektom

Kultura 01. nov 202112:34 > 12:43 0 komentara
F.Z./N1

Skulptura dinosaurusa od ćumura koja je prije nekoliko dana postavljena ispred Historijskog muzeja u Sarajevu počela se postepeno raspadati što je zapravo bilo i zamišljeno projektom.

Iako je na prvi pogled izgledalo da je ovu skulpturu neko namjerno oštetio, za N1 su njeni autori pojasnili da je poenta bila da se njenim postepenim krunjenjem pošalje simbolična poruka raspadanja i nestajanja.

“Koristili smo prirodni materijal koji bi mogao biti performativnog karaktera i kako bi se desilo upravo ovo što se dešava. Kako vrijeme bude odmicalo trudit ćemo se da samo bijele dijelove korigujemo bojom zbog estetike, ali komadi koji otpadaju nisu sporni”, naveli su autori.

F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1

Istakli su i to da svako ko poznaje skulpture, zna da se one trajne izrađuju isključivo u bronzi i kamenu (granit, mermer, bihacit).

“Savremena skulptura je predviđena za ideje koje odudaraju od klasicizma. Trenutno je u svijetu aktuelan trend skulptura koje nestaju, tope se, raspadaju se. Trudili smo se slijediti trend”, dodali su.

Postavka će ispred muzeja biti do kraja mjeseca, ukoliko vremenski uslovi to dozvole (snijeg).

“Nakon toga ćemo je najvjerovatnije premjestiti u Pionirsku dolinu gdje će biti diskretno restaurirana i prilagođena prostoru u kojem će stajati”, pojasnili su autori.

Skulptura je postavljena 27. oktobra i maskota je kampanje UNDP-a na globalnom nivou, kojom se skreće pažnja na konkretne akcije u borbi protiv klimatskih promjena i kretanju ka inkluzivnom, zelenom oporavku.

Dinosaurusu je ime Frenkie, a neposredan povod za njegovo postavljanje u različitim gradovima na svijetu je konferencija Ujedinjenih nacija o klimatskim promjenama COP26 koja se održava u Glasgowu od 31. oktobra do 12. novembra 2021. godine.

Skulpturu su napravili umjetnici Hanna Dujmović, Marko Frančešević i Samir Sučeska. Duga je sedam metara, visoka tri i teška više od 600 kilograma.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

 

 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!