Bajrović za N1: Na trenutak smo se sklonili od non-papera, vakcina i umiranja

Kultura 26. apr 202110:18 > 11:53 0 komentara

O pobjednicima Oscara, nominovanim i ceremoniji govorili su u Novom danu glumac Izudin Bajrović i direktorica kasting agencije "Zona" Anila Gajević.

“Po prirodi nisam pesimista. Očekivanja od početka su bila da će film “Another Round” dobiti, jer svi ozbiljni svjetski mediji su ga izdvajali kao favorita”, kazao je Bajrović.

Prevelika očekivanja

Malo je čudan izraz ‘pobijediti’, mišljenja je.

“U umjetnosti se može osvojiti kipić jer ne postoje jasni kriteriji po kojima se može proglasiti neki film bolji od drugog. Jako puno stvari tu igra ulogu. Vjerovatno snaga i bogatstvo i sredstva sa kojima raspolaže određeni producent i kinematgrafija. Mi sigurno ne spadamo u tu kategoriju. Naša ulaganja su premala, a očekivanja prevelika”, kazao je Bajrović, dodajući da je pobijedio film koji je već odavno proglašen favoritom.

N1

Gajević je rekla da je pregledala “Another Round”, te da je za nagradu Evropske filmske akademije glasala za njega.

“On je zaista dobar. On govori o jako važnoj temi. O alkoholizmu, anksioznosti, o sadašnjim problemima. Govori o usamljenosti. Ali naravno to su teme koje nama nisu bliske kad imamo susret sa prošlošću kakva je bila”, istaknula je.

Mišljenja je ipak, da je “Quo Vadis, Aida?” postigao nevjerovatan uspjeh.

“To je najvažnija stvar koja je desila BiH u 2020. Tek nakon toga su uslijedile sve nominacije, i za Baftu i Oscara“, kazala je.

Bajrović je rekao da Jasmilin film i nije napravljen za jednu manifestaciju kao što je dodjela Oscara.

“Nije filmu ako dobije nagradu to potvrda vrijednosti. To je film koji je napravljen za generacije koje dolaze, film koji ostaje kao trajni dokument umjetnički”, naveo je.

Najniži budžet

Apsolutni pobjednik na toj dodjeli je, kako je rekao, koronavirus.

“Sve je bilo u znaku koronavirusa. Glamur i sve ono po čemu je Oscar prepoznatljiv, sve je to izostalo. Opet je lijepo da smo se na trenutak sklonili od svega ovoga, od papera, non-papera, vakcina, nevakcina, umiranja… Na trenutak smo to potisnuli u stranu, i danas ćemo se vratiti nažalost ponovo u tu priču”, rekao je.

N1

Ako nama treba nominacija za Oscara da bismo shvatili vrijednost kulture i umjetnosti u našem svakodnevnom životu, kazao je, onda smo mi na pogrešnom putu. Dodao je i da ćemo teško promijeniti način razmišljanja ljudi koji nas vode.

“Kultura je ove godine bila najniže rangirana po svim budžetima, a doživljavamo paradoks da smo u pandemiji bili onemogućeni da radimo. Od pozoriša, nije ni jedan film snimljen, osnovne mjere su bile zabranja okupljanja, tako da ne možete organizovati filmski set i dešava se da godinu nakon mi i dalje ne snimamo i ne radimo. Niti imamo ikakve poticaje za filmsku industriju ili općenito za glumačku umjetnost”, zaključila je Gajić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!