Banjalučki Muzej sporta čuva Tysonovu rukavicu, Messijeve kopačke, Peleov dres

Kultura 26. feb 202107:06 0 komentara

Banjaluka je krajem prošle godine dobila Muzej sporta i na prvoj izložbi "Trofejna Banjaluka" moglo se vidjeti 13 olimpijskih medalja koje su osvojili sportisti iz grada na Vrbasu. Trenutno je "Izložba međunarodnog sporta" i posjetioci mogu vidjeti dijelove opreme najvećih sportista svijeta. Tu su Tysonova rukavica, Peleov dres, Messijeve kopačke... i tako u nedogled.

Centralni dio muzeja posvećen je najslavnijim.

Tu je dres slavnog Pelea, potpuna oprema Novaka Đokovića, dres Diega Maradone i kojem odigrao posljednju utakmicu za reprezentaciju Argentine.

Više od 130 eksponata u vlasništvu su Borisa Vrhovca, koji je zahvaljujući poslu sportskog fizioterapeuta uspio doći u kontakt sa planetarno popularnim sportistima. A, svaki eksponat je priča za sebe.

“Ja sam Messija upoznao davno još kad je bio klinac 2005. godine, a kopačku sam dobio od jednog šeika iz Katara sa kojim sam često polemisao Real Madrid ili Barcelona, Ronaldo ili Messi. Ja sam uvijek govorio Messi i sljedeći puta kad sam došao da ga masiram on mi je poklonio kesu sa potpisanom kopačkom i dresom i slikom sa te utakmice u kojoj je Messi. To je utakmica u finalu Lige šampiona 2009., u Rimu mislim da su igrali protiv Manchester Uniteda”, rekao nam je.

Na Međunarodnoj izložbi je i dres Predraga Mijatovića dok je bio udarna zvijezda Real Madrida. U vitrinama se nalazi i replika dresa Aleksandra Tirnanića kojeg je u seriji ‘Montevideo, bog te video’ nosio Miloš Biković. Tu je i dres Radivoja Koraća, kao i zapisnik sa prijateljske utakmice između Jugoslavije i BiH koja je odigrana 1. juna 1969. godine u Sarajevu. Dan poslije toga je Korać poginuo. Za neke od ovih eksponata Vrhovcu su nuđene velike sume novca.

“Dobijao sam ozbiljne ponude od kolekcionara iz Beograda za dva Maradonina suvenira, u zamjenu za stan”, kazao je.

Na prethodnoj izložbi “Trofejna Banjaluka” bile su olimpijske medalje Banjalučana, 15 medalja osvojenih na svjetskim prvenstvima, te brojni eksponati Marijana Beneša.

“Ideja je da pokažemo uspjehe, da pokažemo da je Banjaluka grad sporta. Imamo šta da pokažemo i upoznamo ljude i podtaknemo da Banjaluka opet iznjedri nekog novog šampiona”, poruka je Jovice Keserovića, zamjenika direktora Sportskog centra.

Nakon “Međunarodne izložbe” slijedi postavka eksponata posvećenih Rukomentnom klubu “Borac”, jednom od najtrofejnijih klubova bivše Jugoslavije.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!