Beri i Žalica o “Quo vadis, Aida?”: Historijski uspjeh; važna poruka iz Evrope

Kultura 14. dec 202109:10 > 14:22 0 komentara
N1

Gosti Novog dana bili su glumica Jasna Ornela Beri i režiser Pjer Žalica s kojima smo razgovarali o bosanskohercegovačkoj kinematografiji. Na početku svoga gostovanja su uputili čestitke ekipi filma "Quo vadis, Aida?" zbog nagrade u Berlinu te su naglasili kako je to historijski uspjeh.

Prije tri dana, bh. film režiserke Jasmile Žbanić  “Quo vadis Aida” osvojio je nagradu za najbolji evropski film povodom čega je naša gošća uputila čestitku Žbanić, ali i cijeloj ekipi koji su zaslužni za taj uspjeh.

Biti nominovan u četiri kategorije a dobiti tri – to je historijski uspjeh. Naša kinematografija je već duže vremena u tako jednoj krizi; nemamo potporu ni Federacije kamoli države. To je prestrašno i ovakvi uspjesi se događaju isključivo zahvaljujući talentovanim pojedincima koji sve čine da snime film. Tako će biti dok se ne donese novi zakon i dok se ne formira audiovizuelni centar“, istakla je Beri za N1.

Žalica je dodao kako mi sebe manje cijenimo nego što bi trebalo.

S druge strane imamo taj neki refleks kako on može, ali mene zanima kako mi možemo. Drago mi je što naše kolege u susjedstvu imaju bolje uslove da rade film nego mi. Koliko filmova snimamo a koliko nagrada smo osvojili, to je čudo. Nije poenta više snimati da bismo više nagrada osvajali, nego hajdemo snimati jer imamo talentovane ljude i važne teme za ispričati“, kazao je Žalica.

Beri je dodala kako BiH godišnje snimi jedan film, dok na primjer susjedi snimaju od 16 do 18 filmova za isti period. Istakla je i kako 2018. nismo snimili nijedan, te podcrtala da je to strašno te naglasila da naši uspjesi imaju i veću težinu samim tim što snimimo jedan film i onda dobijemo sve te silne nagrade.

Žalica je rekao kako je nagrada u Evropi za “Quo vadis, Aida?” važna poruka koju su u Evropi poslali, odnosno šta misle o tom filmu, uključujući i temu filma, što je po njemu jako važno.

Američke akademija je stavila Jasmilin film među najboljih pet u svijetu i to je fantastično, ali meni je drago što je nagrada u Evropi jer pripadamo tom ambijentu“, istakao je Žalica za N1.

Dodao je i da su festivali izuzetno dobra preporuka za film, ali da bh. publika većinom i ne gleda naše filmove, što nije u redu, jer je za filmove važno da ih se gleda.

Beri je takođe komentarisala važnost gledanja filma te naglasila da je najvažnije da ih se gleda u kinima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!