Berlinale otvorio film koji propituje teme moći i kontrole

Kultura 10. feb 202221:43
Podijeli:
Izvor: Izvor: HANNIBAL HANSCHKE / POOL / AFP, Ilustracija

Film francuskog redatelja Francoisa Ozona "Peter von Kant", o redateljevu posesivnom odnosu s mladim glumcem, tematizira moć koju redatelji imaju nad glumcima, pitanje koje je aktualno u doba pokreta #MeToo, rekao je Ozon.

Ozon je rekao da je želio postaviti ta pitanja redateljima i publici, četiri godine nakon što je pokret #MeToo potresao filmsku industriju širom svijeta.

“Ima nešto univerzalno… u svim tim pitanjima o kontroli, manipulaciji i odnosima dominacije”, rekao je Ozon na konferenciji za novinare.

“Kao redatelji, imamo obvezu postavljati si ta pitanja jer smo u poziciji moći”, rekao je.

Pokret #MeToo, izazvan 2017. optužbama za spolno zlostavljanje protiv holivudskog producenta Harveyja Weinsteina, potaknuo je stotine glumaca da progovore o tome kako su ih zlostavljali moćnici filmske industrije.

“Peter von Kant,” remake njemačkog filma iz 1972. “The Bitter Tears of Petra von Kant”, govori o uglednom filmskom redatelju koji se zaljubljuje u Amira, puno mlađeg muškarca iz siromašne obitelji. U njemu glume Denis Menochet i Isabelle Adjani.

Von Kant zavede Amira šampanjcem i obećanjima slave, no kada mladić iznenada postigne velik uspjeh to promijeni njegov odnos s posesivnim pokroviteljem.

Ozon je rekao da je želio pokazati kako ljubav mijenja odnose moći.

“Stvari postaju nejasnije jer nisu crno-bijele, mislim, u njegovu radu i ljubavnim odnosima”, rekao je.

Ozon je rekao da mu je originalni film pao na pamet zbog pandemije: budući da se film odvija gotovo isključivo u klaustrofobičnom stanu.

Film se natječe za Zlatnog medvjeda koji će biti dodijeljen u srijedu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar