‘BH FOTO 2021’: Kakav narod, takva fotografija

Kultura 14. sep 202118:30 0 komentara

Otvorena je godišnja izložba fotografija članica i članova Udruženja BH FOTOGRAFI sastavljena od svjetlopisnih djela devetnaest autora, koja su objedinjena u izložbu "BH FOTO 2021". Izložba će u Umjetničkoj galeriji "Collegium artisticum" biti dostupna do 21. septembra.

Slika vrijedi više od hiljadu riječi, izreka koja nije nastala slučajno, a dokaz tome jesu upravo svjetlopisi članica i članova Udruženja BH. FOTOGRAFI.

Generacijska razlika

“Ovo je prva izložba Udruženja BH Fotografa na kojoj želimo da predstavimo članove Udruženja BH fotografi i na neki način da ovom izložbom damo značaj bh. fotografiji. Tu su fotografije jako iskusnih bosanskohercegovačkih fotografa i ljudi koji su tek počeli da se bave fotografijom. Tu težinu upravo daje ta generacijska razlika”, kazao je Midhat Poturović, predsjednik Udruženja BH FOTOGRAFI.

Razlika u godinama, iskustvu ali i radu 19 autora, među kojima su: Aida Redžepagić, Aleksandar Čavić, Armin Durgut , Dženat Dreković, Ines Lučić, Midhat Poturović i brojni drugi…

“Radi se o fotografiji koja je nastala na tradicionalnim skokovima u Mostaru. Fotografija je nastala iz zraka sa tehnikom snimanja pomoću drona i prikazuje tradicionalni skok lastu iz jedne neobične perspektive. Svijet oko mene gledam, inspirišem se drugim fotografijama, drugim fotografima njihovim radom”, rekao je fotograf Sulejman Omerbašić.

Zamrznuti trenuci

Dragana Maunaga napravila je jednu paralelu između starosti i mladosti, prolaznost života.

“Upravo sam to pokušala dočarati sa listom koji je sav izboran, jesen prolazi, mraz je, ona ga je prislonila na svoje lice kako bi se tu postigao jedan lijep kontrast”, dodala je.

“BH FOTO 2021” je izložba koja promoviše rad članica i članova ovog udruženja, a istovremeno ističe značaj i doprinos fotografije cjelokupnom društvu.

Fotografija je samo odraz, odnosno refleksija svih životnih prilika u Bosni i Hercegovini. Kakva fotografija takav narod, kakav narod takva fotografija. Za Udruženje je bitno zato što je prva i sa njom počinjemo jednu novu eru bh. fotografije, nadam se, jer do sad nije bilo nijedno udruženje, nažalost u Bosni i Hercegovini, ovog tipa koji baštini bh. fotografe, koji se brine o njihovim pravima, koji će se brinuti o kulturnom i fotografskom naslijeđu”, istaknuo je Dženat Dreković, rukovodilac Umjetničkog savjeta Udruženja.

Zamrznuti trenuci prirode, ljudi, prošlosti, bosanskohercegovačke fotografije dio su izložbe koja će za posjetitelje Umjetničke galerije “Collegium artisticum” biti otvorena do 21. septembra.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!