Bh. muzičari na međunarodnoj manifestaciji u čast ubijenih aktivista Mijanmara

Kultura 29. jul 202212:24 > 13:16
Podijeli:
Izvor: Exit/Wikipedia

Gudački kvartet SA Sinfonietta i Kultur Shock nastupit će na dvosatnoj međunarodnoj YouTube Online manifestaciji organiziranoj u čast četvorici ubijenih mijanmarskih aktivista.

Ogorčeni hladnokrvnim ubistvom četvero prodemokratskih aktivista koje je počinila mijanmarska vojna hunta prije sedam dana, međunarodna grupa aktivista, naučnika, muzičara i pjevača udružila se sa mijanmarskim disidentima kako bi upriličila dvosatni YouTube događaj uživo, u subotu, 30. jula.

Manifestacija počinje u 14.30 sati prema lokalnom vremenu u Yangonu, a završava se u 16.30 sat.

Gudački kvartet SA Sinfonietta, koji predvodi profesorica Belma Alić sa Muzičke akademije u Sarajevo otvorit će manifestaciju sa djelom ‘Kameni spavač’, bosanskohercegovačkog kompozitora Vladimira Miloševića.

Kultur Shock, gipsy punk grupa sa sjedištem u Seattleu i korijenima sa prostora Jugoslavije, koju predvodi Sarajlija Srđan Jevđević, također su se priklonili međunardonoj mreži umjetnika i aktivista, video obraćanjem i pjesmom sa novog albuma Superevil u čast i djelu četvorice okrutno pogubljenih mijanmarskih aktivista.

Naši muzičari će binu dijeliti sa nekim od najpriznatijih imena sa međunarodne muzičke scene poput popularnog burmanskog pjevača i disidenta Mun Awnga koji će nastupit uživo iz svog rodnog kraja Kachin sa sjevera Mijanmara.

Izvor : N1

Online manifestacija će se pridružiti i Pich Chakriya, renomirana izvođačica klasične kmerske muzike iz Kambodže.

Od međunarodnih govornika događaja ističu se i Saifuddin Abdullah, ministar vanjskih poslova Malezije, profesor emeritus James C. Scott, renomirani naučnik sa Yalea i izučavatelj svakodnevnog otpora, te Hishamuddin Rais, malezijski disident i veteran.

“Režim Mijanmara koji je prije samo šest godina izvršio sve teške zločine u međunarodnom pravu, uključujući i genocid nad nacionalnom manjinom Rohinja, već se pokazao sposobnim za hladnokrvno ubistvo naših kolega aktivista u ime zakona“, kazao je burmanski organizator manifestacije dr. Maung Zarni, ispred mreže naučnika i aktivista “Snaga obnove za jugoistočnu Aziju”.

Dodao je i da “ova subotnja manifestacija nije komemoracija na kojoj će se oplakivati ubijeni aktivisti, već je odavanje počasti njihovim životima i uzornoj žrtvi, te namjera da se globalno proslavi duh Mijanmara, snaga i izdržljivost otpora prema uzastopnim ubilačkim vojnim režimima.”

Izvor : Privatni arhiv

Devet različitih izvođača i bendova, uključujući i hip-hop i klasičnu muziku, koji dolaze iz New Yorka, Sarajeva, Phnom Penha, Kuala Lumpura i sjevernog Mijanmara nastupat će u ime solidarnosti sa mijanmarskim pripadnicima pokreta otpora.

Pridružit će im se i mijanmarski pripadnici pokreta otpora: Moethee Zun, bivši predsjednik Demokratske fronte svih studenata iz Burme; Moe Thway, jedan od osnivača pokreta Generacijski val; Nay San Lwin, suosnivač Koalicije slobodnih Rohinja i Ma Khaing Zar Aung, predsjednica Saveza industrijskih radnika Mijanmara.

Online manifestaciju možete pratiti na ovom linku, 30. jula 2022 od 14.30.

Izvor : N1

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar