Bh. plesači učestvuju na Evropskom prvenstvu u Hip Hopu

Kultura 04. jul 202212:19 > 12:21
N1

Reprezentacija Bosne i Hercegovine sa preko 50 plesačica i plesača, iz pet bh. klubova, učestvovali su na Evropskom prvenstvu u Hip Hopu koje se održava u Skoplju u Sjevernoj Makedoniji od 2. do 6. jula.

Uz našu zemlju na prvenstvu su učestvovali najbolji plesači iz još 20 Evropskih zemalja, njih preko 2.000. BiH plesnu reprezentaciju čini preko 50 plesača koji dolaze iz klubova: Plesni centar „Just Dance“ i Plesni klub „Fresh Generation“ iz Sarajeva, Plesni klub „Nika“ iz Sokoca, Plesni klub „Maris“ iz Trebinja te Plesni klub „Gemma“ iz Banja Luke.

U jakoj konkurenciji ostvarili su zapažene rezultate: formacija juniora iz „Just Dance“ koju čini 19 plesača starosne dobi od 12 do 15 godine zauzela je 15 mjesto, formacija Djeca 2 sa 17 plesača starosne dobi od devet do 12 godina zauzela je deseto mjesto u Evropi. Najzapaženiji rezultat je ostvarila juniorka Ema Paldum iz Sarajeva, također članica ovog kluba, zauzevši 25 mjesto u solo plesu u konkurenciji od 128 plesača.

Edina Lubarda, voditelj Plesnog centra „Just Dance“ kaže da u bilo kojoj vrsti sporta a posebno u plesu koji većina naših sunarodnjaka ne doživljava kao sport potrebni su ogromni napori i podrška za uspjeh.

„Nadamo se da će neko od nadležnih institucija prepoznati rad svih nas koji radimo sa djecom i dati podršku za njihov napredak i uspjeh, jer djeca su bili najbolji ambasadori svoje zemlje gdje god da odu“, kaže Lubarda.

Trenerice Jovana Vujičić iz Plesnog kluba Nika, Almedina Sofović iz Plesnog centra Just Dance i Tea Koljančić iz Plesnog kluba Gemma
Najmlađi tim na Evropskom prvenstvu ispred Sportskog Centra Jane Sandanski
Na Evropskom prvenstvu u Hip Hop-u učestvovalo je preko 2000 plesača iz 21 zemlje
Ambasador BiH u Sjevernoj Makedoniji Dragan Jaćimović sa članovima tima Bosne i Hercegovine
BiH tim u Skoplju
Nastup juniora
Tim Plesnog kluba Nika iz Sokoca sa trenericom Jovanom Vujičić
Formacija Djeca 2 pred nastup na Evropskom prvenstvu sa trenericom i koreografkinjom Almedinom Sofović
Tim plesnog kluba Maris iz Trebinja sa trenerom Slavišom Sredanovićem
Formacija juniora Plesnog centra Just Dance pred nastup na Evropskom prvenstvu
N1

Također, plesači plesnih klubova „Nika“, „Maris“ i „Gemma“ ostvarili su odlične plasmane u solo kategorijama različitih dobnih uzrasta.

Jovana Vujičić, trenerica Plesnog kluba „Nika“ kaže da Hip Hop kao najpopularniji ples današnjice plešu samo najhrabriji: „Nije lako izaći na podijum gdje te gledaju roditelji, treneri, ostali plesači, najbolji evropski i svjetski treneri, sudije, gdje te snimaju i fotografišu… Možda nekome to ne zvuči posebno zahtjevno ali mi koji smo odrastali na sceni znamo koju težinu ima Evropsko prvenstvo, posebno za malu državu kao što je naša. Zbog toga su ova djeca pravi superheroji“.

Vujičić nije krila oduševljenje ostvarenim rezultatima: „Svi plesači BiH bili su odlični, najbolji što mogu u tom trenutku. Bravo za sve njih i mogu da kažem da mi je bilo zadovoljstvo gledati ih, bila sam ponosna na svaki njihov nastup“.

BiH reprezentaciju tokom takmičenja je posjetio i ambasador naše zemlje u Sjevernoj Makedoniji Dragan Jaćimović.

Na Evropsko prvenstvo Hip Hop-a 2022. godine koje se održava u dvorani „Jane Sandanski“, prelijepom sportskom zdanju u glavnom gradu Sjeverne Makedonije, svi članovi plesne reprezentacije su otišli tako što su roditelji djece finasirali odlazak na ovo prestižno međunarodno takmičenje.

Po ko zna koji put, predstavnici u državnim institucijama nisu imali sluha da pomognu finansijski odlazak djece na velike sportske događaje. Klubovi su se obraćali institucijama za pomoć ali su uvijek bili odbijeni i nisu naišli na razumijevanje.

Prije ovog, oko 1.500 bh. plesača se takmičilo i na Državnom prvenstvu u modernim plesovima koje je bilo održano u Banjoj Luci od 24. do 25. juna 2022. godine. Najuspješnij bh. klub u Hip Hop plesu Plesni centar „Just Dance“ je osvojio prva mjesta u svim starosnim kategorijama za formacije Djeca 1 starosne dobi od sedam do devet godina, Djeca 2, juniori te seniori starosne dobi 16 plus.

Osvojenim prvim mjestom na Državnom prvenstvu plesači „Just dance“ su se kvalifikovali na Svjetsko prvenstvo u Hip Hopa koje će se održati krajem oktobra 2022. godine u Austriji, gdje će ponovo imati priliku predstavljati BiH.

„Nakon povratka u Sarajevo uz kratki predah, naši plesači nastavljaju sa pripremama za odlazak na Svjetsko prvenstvo u Graz u Austriji, gdje ćemo se potruditi da našu zemlju predstavljamo u što boljem svjetlu kao članovi plesnog tima Bosne i Hercegovine“, rekla je Lubarda.

Hip Hop je nastao je 1970tih godina u Bronxu (New York, USA). Četiri glavna elementa hip hop kulture su MC-anje (repovanje), DJ-anje, grafiti i breakdance iz kojeg su se kasnije razvili i drugi plesni stilovi. Hip Hop je izuzetno popularan u našoj državi te veliki broj mladih i djece plešu ovaj stil.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad