Bh. režiser registrovan kao reditelj u najvećem filmskom studiju u Evropi

Kultura 25. jan 202213:01
Izvor: Šemsudin Gegić: Facebook

Bh. reditelj Šemsudin Gegić registrovan je kao reditelj i scenarista u najvećem filmskom studiju u Evropi – italijanskoj CINECITTA, koja je središte talijanske kinematografije.

Gegić je ovu vijest podijelio na svojoj Facebook stranici, gdje je napisao da je počašćen i ponosan što se za tri godine i sa svoja dva filma: dokumentarni “U borbi, pleši” (scenarista i reditelj) i dugometražni igrani film u pripremi “U sjenci bijelog magarca” (reditelj), našao na listi italijanske CINECITTA, u kojoj su radili i stvarali velikani poput Federica Fellinija, Ettorea Scole, Sergia Leone, Luchina Viscontia, Anne Magnani, Vittoria de Sica, Sophie Loren, te stranaca Martina Scorsesea, Francisa Ford Coppole i drugih velikana italijanske i svjetske filmske umjetnosti.

Film “U borbi, pleši” je njegova lična priča. Šemsudinu je u aprilu 2018. dijagnosticiran rak pluća, a šanse za oporavak su mu bile vrlo male. Uz podršku svoje porodice, Gegić odlučuje otići u bolnicu San Raffaele u Milano na novo savjetovanje, gdje kreće put oporavka a na kraju i pobjede.

To ga je potaklo da napravi film kako bi ispričao svoju priču, puta od Sarajeva do Milana i pomoć koju je dobio od svoje porodice, ali i doktora.

Film je premijerno prikazan u Milanu i San Franciscu, a nagrađen je sa dvije nagrade na internacionalnom filmskom festivalu Bradoc u Brazilu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar