Bh. režiseri i glumci: Roditelji zovu profesore, zabrinuti su i razgovaraju

Kultura 21. jan 202111:35 > 11:52 2 komentara

Glumci i glumice iz BiH otvoreno su progovorili o vlastitim iskustvima seksualnog uznemiravanja. Priznanja su otvorila Pandorinu kutiju trauma, brojnih pitanja kojim se to metodama profesori glume služe kako bi "oslobodili glumca", gdje je granica između umjetnosti, cenzure i nemorala. Dekani četiri generacije na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu govorili su za N1 o ovoj temi: Admir Glamočak, Zijad Mehić, Pjer Žalica i Srđan Vuletić.

Mehić je kazao da je veoma potresen ovim dešavanjima, te da mu je žao što se ovo prenosi na državne instutucije, prije svega na Akademiji scenskih umjetnosti koja ima svoj kodeks i norme ponašanja, kako studenata tako i profesora.

“O tome treba govoriti. U svojoj praksi nisam imao formalnu prijavu vezanu za slične stvari. Nisam nikada ni čuo. Bilo je povrede discipline nastavnog procesa i to je sve na vrijeme sankcionisano”, naveo je Mehić.

Glamočak je istaknuo da koliko god se gluma činila slobodna, oni studente i studentice uče glumačkim elementima.

“Postoji test opšte fizičke pripreme za ljude koji će se u budućnosti baviti ovim poslom i postoji jedan segment koji se zove držanje tijela i kada sam čuo od kandidata da se to radi u donjem vešu, obavio sam razgovor sa nastavnikom i rekao da se pronađe drugi način. Po meni neprihvatljiv. To je nešto što je navodno preuzeto od fakulteta za sport i time se procijenjuje da li ima nekih fizičkih anomalija. Kada sam čuo da se to radi, moja reakcija je bila da tome moraju prisustvovati barem još dvije osobe suprotnog spola koje će učiniti to relativno jednostavnijim”, ispričao je Glamočak. Dodao je i da se već unazad 8, 9 godina ne primjenjuje na taj način, te da je to jedina situacija za koju on zna.

Reditelj Žalica je spomenuo da je njegova majka bila glumica, također i supruga mu je glumica, te da se sjeća u djetinjstvu jedne situacije koju je stavio u drugi kontekst u svome filmu.

“Kada mi je majka rekla da su njoj rekli – Kurvi ne treba diploma… To je rečenica koju je moja majka čula od jednog političkog funkcionera. Također, znam situacije u ratu kada su dolazili političari na predstave i glumicama nudili cigarete, zvali ih u svoje kabinete. Ako to možemo svrstati u okvir kulture, to postoji od kad ja zna za sebe. Nisam iznenađen što to postoji i na Akademiji scenskih umjetnosti. Bile su situacije gdje su se studentice osjećale neugodno, i onda sam zamolio da se to ne radi. To smo učinili jer ne želimo da se niko ne osjeća neugodno”, ispričao je Žalica.

Vuletić je govorio o komisiji koja je oformljena u cilju da se žrtve ohrabre i govore.

“Jedna stvar je komisija a druga novo tijelo. Promijenili smo proces prijave u smislu da ohrabrimo žrtve da istupe. Tri su člana od koja su dva vrlo stručni za ove stvari. To je asistent Nebojša Jovanović koji je stručan za rodnu neravnopravnost. Dženana Kalaš koja je sudski vještak i psihotarapeut i predsjednik Asocijacije studenata”, rekao je Vuletić.

Kroz grupu Nisam tražila, naveo je da je shvatio, da je proces ohrabrivanja žrtava pao u drugi plan, te da se stavljaju neka zvona na Akademiju glume, što je, kako je kazao, neprihvatljivo.

“Mi ćemo izaći do kraja i pokrenuli smo konkretne korake, ali i neka drugi svi to urade. Ja dajem garanciju da će prijava studenata biti obrađena. Imamo zakonski okvir u kojima radimo. Sada ovo troje ljudi koji su stručni, uputit će studente kako da daju taj iskaz kako bi on bio legitiman”, naveo je Vuletić.

Gdje je granica između umjetnosti i omogućavanja krivičnog djela, upitala je voditeljica N1 Minela Jašar Opardija.

“Granica mora da postoji, akademski kodeks ponašanja, odnos profesora i studenta. Nisam studentu rekao “ti”, nikada. Uzajamni odnos i poštovanje. Akademija i mi svi se bavimo jednim delikatnim i humanim poslom. Volim kazati da smo učitelji i da mlade generacije želimo naučiti kako da studiraju. Sav svoj život posvetio sam tome. Roditelj sam kćerke i ne bih volio ništa slično da se desi”, rekao je Mehić, dodavši da iako je u penziji stoji na raspolaganju da takve stvari izađu na vidjelo.

Vuletić je dodao da je granica ljudski odnos, te da se ne smije raditi ništa što izlazi iz zakonskog standarda.

“Reći ću vam jednu nevjerovatnu stvar. Roditelji zovu profesore kod kojih su njihova djeca, zabrinuti su i razgovaraju. Od ponedjeljka do jučer imamo jako puno upita za upis na sljedeći ispitni rok. Naša je obaveza da te ljude na neki način ohrabrimo da mi nismo to što je sad u fokusu”, naveo je.

Kao u seriji Morning show, istaknuo je, trebamo razmontirati, ako postoji mašinerija ili ta kultura omogućavanje i zataškavanje, jer niša ne znači ako riješimo jedan slučaj i vidimo da je to širi problem.

Glamočak je rekao da se događalo da je neko sankcionisan na Akademiji, i to se desilo u njegovom mandatu.

“Nema potrebe govoriti o imenu. Udaljen je profesor zbog disciplinskog prekršaja i prosto neprofesionalnog ponašanja. Nije uključivalo zlostavljanje ni uznemiravanje. Danas sam ovdje i kažem studentima da nikakve sekvence neće biti da se naprave prijave. Budite hrabri, kažimo da se to događa i da to riješimo. Neka krene od Akademije i neka se razriješi u svim drugim institucijama u kojima to postoji”, istaknuo je.

Žalica je naveo da je položaj žene u našem društvu katastrofalan.

“Seksualno uznemiravanje je šarm i tako su pozicionirane stvari i to je strašno. Mnogo su ozbiljniji problemi na drugim institucijama, ali neka bude fokus na Akademiji i nek mi riješimo taj problem. I sumnjam da ćemo ga riješiti dok se ne riješi civilizacijski problem prema ženama”, naglasio je Žalica.

 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare