BIRN otvorio izložbu posvećenu novinarima ubijenim tokom i nakon raspada SFRJ

Kultura 14. dec 202118:53 > 21:22 0 komentara
N1 BiH

Iz Balkanske istraživačke mreže (BIRN) organizovali su izložbu pod nazivom “Last Despatches”. Izložba je otvorena danas, u utorak, u budućem BIRN-ovom muzeju Reporters’ House, na adresi Ferhadija 10. Bazirana je na BRIN-ovom dugogodišnjem serijalu pod nazivom “Last Despatches”, posvećenom novinarima i drugim medijskim radnicima koji su ubijeni tokom i neposredno nakon rata u bivšoj Jugoslaviji.

Neki od 155 poginulih novinara i medijskih radnika tokom rata u bivšoj Jugoslaviji bili su strani dopisnici, ali većina njih su bili državljani zaraćenih republika. Neki su ubijeni dok su se javljali s linija fronta, drugi na ulicama svojih rodnih gradova, a neki i u kancelarijama svojih redakcija.

Na izložbi će biti predstavljena i BIRN-ova nova knjiga “Last Despatches”, koja sadrži 20 priča iz istoimenog serijala, obuhvatajući lična sjećanja porodica, prijatelja i kolega ubijenih.

N1
N1
N1
N1
N1

Mjesto na kojem će se održati izložba u Sarajevu, sljedeće godine će postati novi muzejski i društveni prostor, pod radnim nazivom Reporterska kuća. To će biti prvi regionalni muzej na Balkanu koji će ispričati sveobuhvatnu priču o raspadu bivše Jugoslavije i ratovima koji su izbili tokom tog raspada, iz perspektive novinara.

Izložba “Last Despatches” bit će otvorena svakog dana od 12 do 20 sati u ulici Ferhadija 10 u Sarajevu, od 15. do 19. decembra.

Izložba je dio nedjeljnog programa BIRN Open House, u okviru kojeg se organizuje niz debata, panela i prezentacija na temu istraživačkog novinarstva, suočavanja s prošlošću, ekstremizma i digitalnog prava. U okviru programa, bit će prikazan i novi BIRN-ov dokumentarni film “Novinarstvo nije zločin”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!