Bistrička stanica konačno u punom sjaju, sve u znaku Valtera

Kultura 23. sep 202114:57 0 komentara
Facebook

Svi radovi na obnovi Bistričke stanice u Sarajevu završeni su ovog mjeseca, a ovaj nacionalni spomenik će uskoro biti dostupan i za posjetioce.

Benjamina Karić, gradonačelnica Sarajeva na Facebooku je podijelila fotografije unutrašnjosti Bistričke stanice u kojoj se priprema muzejska postavka posvećena kultnom filmu “Valter brani Sarajevo”.

Ta muzejska postavka ima posebnu simboliku i evocirat će uspomene brojnim generacijama koje pamte da su se davne 1972. godine upravo u Bistričkoj stanici snimale scene filma “Valter brani Sarajevo” koji važi za najgledanije filmsko ostvarenje na ovim prostorima.

“Reprezent bogate kulturno-historijske vrijednosti našeg grada, vraća se u autentičnom izgledu svim građanima i gostima Sarajeva! U saradnji sa Filmskim Centrom Sarajevo, nacionalni spomenik BiH obogatili smo dijelom muzejske postavke “Valter brani Sarajevo”, navela je gradonačelnica Karić.

Zgrada željezničke stanice Bistrik izgrađena je nakon što su austrougarske vlasti 1882. godine željeznicom uvezale Sarajeva sa Slavonskim Brodom i Budimpeštom. Tada se stvorila potreba da se sa Sarajevom povežu i istočni dijelovi BiH, gdje su, uz granicu sa Srbijom, bili stacionirani vojni garnizoni.

Tako je stvorena ideja o izgradnji tzv. Istočne pruge, prema Višegradu , odakle se preko Šarganske osmice moglo putovati dalje, za Beograd, Sofiju, Solun i Istanbul. Puštanje pruge u promet 1906. godine ozvaničeno je i otvaranjem zgrade Željezničke stanice na Bistriku.

Bistrička stanica je u svojim posljednjim godinama stekla svjetsku prepoznatljivost pogotovo nakon što su se u njoj snimali, kako smo spomenuli, kadrovi kultnog filma “Valter brani Sarajevo”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!