Bogat program Susreta pozorišta u Brčkom

Kultura 24. nov 202117:10 > 17:11 0 komentara
N1

Ne stišavaju se reakcije oko 38. Susreta pozorišta/kazališta u Brčkom, a sve zbog jednog člana žirija, glumca Branislava Lečića. Drugi član žirija dramski pisac Almir Imširević dao je svoju ostavku na ovoj funkciji zbog, kako kaže, neetičkog odnosa direktora festivala Jakova Amidžića prema njegovim kolegama, pozorišnim ljudima.

Osam sjajnih predstava teatara iz BiH i regije, publika ima prilku gledati u okviru 38. Susreta pozorišta u Brčkom.

“Poslije 30 odgledanih predstava, donijeli smo konačnu odluku da se ove godine izabere samo 8, ali pridržavajući se svih propisa i prema propozicijama što je glavna tačka u propozicijama, a to je da je tekst morao biti pisan na jeziku jednog od tri konstitutivna naroda”, kazala je Rubina Sarajlić, umjetnička direktorica Susreta pozorišta.

Osim bogatog teatarskog programa, u okviru festivala, upriličen je i propratni program kojeg čine izložbe, okrugli stolovi, ali i promocije monografija.

“Uz glavni program ide i revija dječijih predstava jer mi u Brčkom osiguravamo svakom djetetu da barem jednom godišnje vidi jednu kazališnu predstavu”, kazao je Jakov Amidžić, direktor Susreta pozorišta Brčko.

Nakon što je drugog dana festivala izvedena predstava “64” Ateljea 212, rediteljica ove predstave Alisa Stojanović je saopštila da ne želi da glumac Branislav Lečić, jedan od članova žirija, ocijenjuje njihov rad. Njen primjer su slijedili brojni teatarski radnici kao i tri teatra koji su u otvorenom pismu tražili da ih se izuzme iz razmatranja za nagradu.

“Kamerni teatar je odluku o primanju eventualnih nagrada ostavio eventualnim dobitnicima tako da svako ima priliku da se sam izjasni da li želi da primi nagradu ili ne. Mi smo tu zbog publike i naša predstava govori o nekim ozbiljnim stvarima koje smatramo da publika treba da čuje i s radošću smo ovdje”, kazao je Vedran Fajković, dramaturg Kamernog teatra 55.

Lečić je, podsjetimo, bio optužen za slilovanje glumice Danijele Štajnfeld, no Viši sud u Beogradu je odbacio optužbe protiv njega. Na pitanje da li je razmišljao da sam odstupi sa mjesta člana žirija, Lečić je kazao da je on slobodan čovjek.

“Teško mi je. Nije mi lako kao čovjeku. Ja ne želim da moj slučaj preuzme primat na ovo što se dešava ovdje, a dešavaju se lijepa umjetnička djela. Ovaj festival je dosegao taj nivo da zaista može da bude regionalno važan kao centar dramskog zbivanja i teatarskih dostignuća. Ali dozvolićete da nakon pravosnažne odluke koja je donešena, imam valjda pravo da radim. Ako mi se uskraćuje pravo na rad, ja ne znam čemu to vodi onda?”, ističe Lečić.

Osim Lečića, u žiriju je bio i dramski pisac Almir Imširević koji je dao ostavku na mjestu člana žirija iz solidarnosti prema svojim kolegama:

“Dajem ostavku – jer sam bio izložen Vašem neprofesionalnom i neetičkom odnosu, te ogromnom pritisku koji trpim zbog Vaših pogrešnih odluka i još strašnijih poteza, kojima ste uvrijedili moje kolegice, kolege, brojne pozorišne ljude.”

Direktor Narodnog pozorišta Sarajevo, reditelj Dino Mustafić koji i učestvuje na ovogodišnjem Susretu pozorišta sa predstavom “To nikad nigdje nije bilo” – predložio je da ovogodišnji festival bude bez takmičenja. No, direktor Susreta – Jakov Amidžić je odbio ovaj predlog, jer kako kaže ovaj festival ima pravila.

“Znate kako bi to izgledalo da mi uđemo kao festival, a onda u toku tog festivala promjenimo pravila, pa kažemo sad nismo festival sada smo revija, zato što se to prohtjelo Dini Mustafiću. Pa ne može tako, kaže Amidžić.

Sve predstave koje su bile planirane će biti i izvedene, osim predstave Beogradskog dramskog pozorišta koji je otkazao svoje igranje zbog bolesti glumaca.

38. Susreti pozorišta/kazališta u Brčkom završavaju se u petak 26. novembra koncertom velikana Radeta Šerbedžije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!