Borba za opstanak Rudarske glazbe Kakanj

Kultura 25. feb 202110:57 1 komentar

"Rudarska glazba" Kakanj sa pedesetak svirača koje su okupili Nikola Nevjestić, Đuro Zec i Ivica Grgić osnovana je 1952. godine. Duhački orkestar Rudnika mrkog uglja „Kakanj“ održao je kontinuitet postojanja svih 68 godina. Međutim formalno pravno od januara 2021. godine orkestar više ne postoji. RMU i Općina Kakanj zajedno sa članovima orkestra traže način kako iznaći finansijska sredstva da orkestar ponovo nastavi s radom.

“Rudarska glazba” Kakanj okuplja i mlade i stare, koje instrumentali spajaju u jedno. Petar Zakušek član je orkestra od njegovog osnivanja početkom pedesetih.

“Bili smo predgrupa Bijelom Dugmetu u Sarajevu kada su gostovali. Jer ja nisam neki muzičar za tolike godine ja sam mogao biti Louis Armstrong, ali ne, ja svoje odsviram što trebam, ali smo u glazbi radi druženja. Jer kad gledam ovu omladinu, meni je bilo žao kada je bilo pitanje, hoće li biti glazbe ili neće, nakon toliko godina”, naveo je Zakušek.

Aiša Delibašić u orkestru je šest godina, kaže da je mnogo naučila, te poziva sve mlade muzičke entuzijaste da ne budu na ulici, nego da dođu stvarati sa njima.

“Muzika ispunjava ljude, sa ovim se ne može pogriješiti. Ja bih ovo mogla nazvati drugom porodicom. Ne mogu da zamislim ni nas bez orkestra, ali ni grad Kakanj. Vjerujem da bi bilo pusto”, istaknula je Delibašić.

Početkom godine RMU “Kakanj” obavijestio je Orkestar rudarske glazbe da zbog restruktuiranja više neće moći finansirati orkestar na način koji je to činjeno prethodnih godina. Odnosno sa 50 hiljada maraka godišnje. Dugogodišnji predsjednik Adib Zekić smatra da je najbolje rješenje da orkestar postane dio Javne ustanove “Kulturno sportski centar” Kakanj.

“Da bi se to desilo, potrebno je potpisati tripartitni sporazum, između RMU “Kakanj”, Općine Kakanj i JU “Kulturno sportski centar”. Taj sporazum treba da tretira period od pet godina. A u pet godina orkestra bi narastao do te mjere, da bi se mogao nazvati poluprofesionalni gradski rudarski orkestar”, rekao je Zekić.

Međutim općinski načelnik Mirnes Bajtarević nakon sastanaka sa svim stranama, mišljenja je da se “Rudarska glazba” treba registrovati kao udruženje. Načelnik dodaje da će rudnik finansijski pomoći, ali i Općina. To predstavnici orkestra ne žele, jer tvrde da iskustva ostalih udruženja u daju im povjerenje za opstanak.

“Mi smo iz Općine delegirali, da bi “Rudarska glazba” trebala da se osnuje kao udruženje građana. Moraju postojati kao pravni subjekt, da bi se mogla transferisati sredstava, kako od Općine Kakanj tako i od RMU “Kakanj””, kazao je Mirnes Bajtarević.

No vratimo se muzici. Dirigentski štap profesora Arnesa Bajramovića stvara muzičku harmoniju, ruši sve “zidove” i ostavlja kulturno naslijeđe.

“Muzika je moja profesija, moja strast i ljubav. Taj dio strasti vidio sam u ovim ljudima ovdje”, rekao je Arnes Bajramović, dirigent “Rudarske glazbe”.

“Nemojte gasiti “Rudarsku glazbu”. Zbog toga što je ona, naša tradicija, naša kultura i naš običaj. Jedno veliko druženje i velika umjetnička grupa”, naveo je Nedžmin Čeliković.

Za sutra je zakazana sjednica Općinskog vijeća Kakanj na kojoj bi se trebalo razmatrati da li će “Rudarska glazba” biti proglašeni kao grupa od posebnog interesa ove općine. Dok čekaju da njihovi predstavnici riješe formalno-pravne i finansijske probleme, kakanjski muzičari nastavljaju vježbati i stvarati ono što najbolje znaju – muziku.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare