CineStar iz Hrvatske odbio prikazivati “Deset u pola” bez konkretnog razloga?

Kultura 26. nov 202118:02 > 18:02 1 komentar
N1

Blitz CineStar iz Hrvatske inače najveći kino prikazivač u BiH odbio je prikazati komediju Danisa Tanovića "Deset u pola" u svojim kinima u BiH, bez, kako kažu producenti ovog filma, konkretnog razloga.

Film koji je otvorio ovogodišnji Sarajevo Film Festival, ali i zatvorio Zagrebački Film Festival, jedinog oskarovca u regiji, Danisa Tanovića neće biti prikazan u CineStar kinima.

“Domaći proizvod nema mjesta na domaćem tržištu. I to nije prvi put u slučaju ove kompanije, do sada su najčešće bili citirani komercijalni razlozi za neke filmove koji nisu imali potencijala u tim kinima i hajmo reći da se to donekle može i razumjeti. Međutim, ovdje imamo film koji je za publiku, koji dokazano vraća publiku u kina i njemu su zatvorena vrata. Tako da tu se postavlja pitanje zašto je to tako?”, kazao je Jovan Marjanović, producent.

Na naš upit CineStar je odgovorio da je zainteresovan za prikazivanje Tanovićevog filma, ali da distributer filma zahtjeva izmjenu višegodišnjih uobičajenih poslovnih uslova.

“Razlog trenutne situacije je isključivo u tome što sa distributerom nismo uspjeli postići komercijalni dogovor oko vremenskog perioda između prikazivanja u kinima i prikazivanja putem drugih medija, te raspodjele prihoda”, kazali su iz CineStara.

“Vi imate američke filmove koji istovremeno igraju u kinima i na svim platformama i dostupni su na bh. tržištima. Mislite da ti američki filmovi ne igraju u kinima u Cinestaru? Igraju naravno”, kazao je Jovan Marjanović, producent.

Iz CineStara su dodali i da distributer nije želio garantovati višemjesečni odmak prikazivanja filma, te ga je pokušao skratiti na samo 30 dana. No, producenti su stava da je to izgovor te da je neophodna zakonska regulativa.

“Mi filmove pravimo da bi oni došli do publike. Ako ne dolaze do publike – mi ne možemo završiti svoj posao. Ne samo da imamo problema u finansiranju naših filmova, evo sada imamo problem i u dolasku u dodir s našom publikom, koja je pokazala interes da ih gleda. Od 2014. godine mi govorimo stalno o zakonu, o legislativi koja će da reguliše plasman bosanskohercegovačkog filma na našem tržištu, da zakon reguliše i zaštiti naš film, našu umjetnost, u krajnjoj instanci naš proizvod na domaćem tržištu”, kazala je Elma Tataragić, predsjednica Udruženja filmskih radnika BiH.

“Ja se sjećam kad sam radio prve filmove da smo distribuciju radili tako što smo u nekim domovima kulture koji su preživjeli rat, zaostali iz socijalizma, da smo u neka mjesta dolazili pa puštali u stajama bukvalno, ljudi su dolazili u 30-im godinama prošlog vijeka, da gleda i dolazili su masovno. Znam da smo sa jednim filmom u nekoliko opština imali više gledalaca nego što ta opština ima stanovnika”, kazao je Pjer Žalica, režiser.

Producent filma “Deset u pola” Marjanović je istakao da je filmove regionalne produkcije CineStar prikazivao sa rasporedjelom prihoda 50:50 a za ovaj su tražili omjer 60 na prema 40. Kako ne bi izgubili 50% kina u BiH, producenti filma su i na to pristali.

“Tražimo rezultat, a ne opravdanje, tražimo da naš film dođe do naše publike, mi smo u njega uložili, to je naš proizvod. Insistiramo na tome. Sve što je poslovno, ako postoje stvari poslovni razlog da se ovo zakoči, čekamo da čujemo, ovo što smo pročitali nije to”, istakao je Edin Forto, premijer KS.

Dodao je i da ulaganje u sedmu umjetnost vraća trostruku zaradu državi.

Svi se slažu oko jednog, da bi CineStar ipak trebao razmisliti, jer kako su kazali, oni su spremni na saradnju, kako bi film “Deset u pola” bio prikazan na svim kino platnima u našoj zemlji, ali i regiji.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare