“Da bismo znali govoriti o današnjici trebamo spoznati ono što nam se desilo”

Kultura 10. apr 202121:15 > 21:22
Izvor: N1

Bh. redateljica Jasmila Žbanić primila je večeras u Sarajevu priznanje za doprinos očuvanju kulture sjećanja.

U izjavi za medije, nakon dodjeljene nagrade, kazala je da nastoji da mladi ljude gledajući fimove o prošlosti dobiju jednu vrstu emancipacije.

“Da jednostavno to što prežive, dobiju ono što je neko naše iskustvo, da se ne bi morali pitati šta je to bilo da bi mogli ići dalje. To je neka moja želja kad govorim o svojim filmovima  i zašto ih i radim”, rekla je bh. redateljica.

Odgovarajući na pitanje, zašto kultura sjećanja ima politički konketst, kazala je da su u BiH prilično politizirane činjenice iz rata.

“Međutim, one ne mogu i ne smiju biti. One su dokazane i mi na tome trebamo insistirati”, istaknula je.

Dodala je i da je za umjetnost najvažnije da doprinosi kroz umjetničku istinu, kroz empatiju, kroz solidarnost, kroz sve emocije koje može umjetnost dati, a što ni jedan drugi medij ne može dati.

N1

Navela je da je “Quo vadis Aida” njen prvi ratni film i da su u BiH do sada snimljena svega tri-četiri dobra ratna filma.

“To nije dovoljno da bi se spoznalo sve ono što rat čini ljudskom biću i da bi se odgovorilo na pitanje zašto se desio i zašto su se desili toliki zločini. Negiranje zločina iz prošlosti prati diskriminacija u današnjosti i da bismo znali govoriti o današnjici trebamo pokušati razumjeti i spoznati ono što nam se desilo”, kazala je Žbanić.

Apsolutni primjer umjetničke i ljudske posvećenosti

Na ceremoniji dodjele nagrade u Narodnom pozorištu u Sarajevu direktor Internacionalnog teatarskog festivala MESS i umjetnički direktor programa Modul Memorije Nihad Kreševljaković istakao da se nagrada Jasmili Žbanić dodjeljuje za njen svekupni umjetnički rad i doprinos kreiranju kulture pamćenja, afirmaciji ljudskih prava i sloboda, te uspostavljanju temelja za bolje uzajamno razumijevanje među ljudima.

“Umjetnički i društveni angažman Jasmile Žbanić, jedne od najznačajnijih evropskih rediteljica je apsolutni primjer umjetničke i ljudske posvećenosti koja u potpunosti objedinjuje najviše estetske i etičke standarde”, kazao je Kreševljaković.

Žbanić je četvrta laureatkinja ove nagrade koja se dodjeljuje u okviru Modula Memorije od 2018. godine. Ranije su ovo priznanje dobili Milomir Kovačević- Strašni, Ron Haviv i Paul Lowe.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad  

Komentari

Vaš komentar