Dječiji sajam ove godine nastoji djecu što više približiti sportu

Kultura 19. nov 202219:22 0 komentara
N1

U susret Međunarodnom danu djece, u Sarajevu je organizovan najveći Dječiji sajam u Bosni i Hercegovini. Stotine mališana uživalo je u zabavnim radionicama i bogatom festivalskom programu, u kome će nastupiti više od hiljadu djece. Pod sloganom Trči, vježbaj, budi jak, nastoji djecu što više približiti sportu.

Dječija graja i smijeh odzvanjaju su sarajevskom dvoranom Mirza Delibašić. Sedmi dječiji sajam otvorio je svoja vrata mališanima uzrasta do 12 godina. Pjesme, recitacije, ples, zabavne radionice, upoznavanje junaka iz crtanih filmova i još mnogo toga oduševilo je najmlađe.

Za više od hiljadu mališana, koliko će nastupati u okviru festivalskog programa, podrške ne manjka.

“Imamo oko hiljadu mališana, preko 40 različitih grupa djece, vanškolskih aktivnosti i škola koji nastupaju na sajmu. To je stvarno jedan nepregledan broj mališana koji će ovih dana nastupiti na glavnoj bini festivalskog programa”, kazala je Maja Graholski, direktorica Dječijeg sajma.

“Trči, vježbaj, budi jak” slogan je ovogodišnjeg Dječijeg sajma, s ciljem da se djeca uvedu u svijet sporta. U tom duhu, za ambasadora je izabran najbolji bosanskohercegovački atletičar, Amel Tuka.

“Osmjesi na njihovim licima sve govore, to je pokazatelj koliko su značajne ove manifestacije, ovi projekti da se rade, da uključimo djecu. Mi kao roditelji da ih pružimo, da ih dovodimo na ovakva mjesta kako bi ih nesvjesno gurali u zdravu priču”, kazao je Tuka.

Shvatajući da je digitalno doba dovelo do socijalne isključenosti i otuđenosti, potrebu sajma ovakvog tipa prepoznaju i nadležni.

“Mislim da je ovo veoma važno u vremenu u kojem živimo, da i roditelji i djeca provode vrijeme zajedno, da uživaju u svim sadržajima koji su ponuđeni ovdje. Isto tako da se ovakvi događaji afirmiraju na jedan pravi način, mogu se afirmirati samo kroz jednu kvalitetnu institucionalnu podršku”, kazao je Samir Avdić, ministar kulture i sporta KS.

Najveći festival za djecu i roditelje u Bosni i Hercegovini do sada je posjetilo nekoliko stotina njih. Oni koji nisu, imaće priliku i tokom nedjelje, kada će se u večernjim satima završiti najljepša priča za malu raju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!