Dobitnik Počasnog Srca Sarajeva ne dolazi na SFF

Kultura 17. aug 202216:29 0 komentara
Paul Schrader (Shutterstock)

Američki reditelj i scenarist Paul Joseph Schrader, dobitnik Počasnog Srca Sarajeva 28. Sarajevo Film Festivala, spriječen je doći u Sarajevo uslijed iznenadnih zdravstvenih smetnji.

Time se otkazuje i Schraderov masterclass, predviđen za 18. august u Bosanskom kulturnom centru, saopštio je Press Office – Sarajevo Film Festivala.

Paul Joseph Schrader rođen je 1946. godine. Diplomirao je na koledžu Calvin, a magistrirao na filmskoj školi UCLA dok je radio kao filmski kritičar i pisao knjigu „Transcendentni stil na filmu“. Naknadno je pristupio AFI-u.

Napisao je scenarije i režirao više od trideset filmova, uključujući četiri saradnje s Martinom Scorsesejem, od kojih je prvi film, “Taksist”, osvojio Zlatnu palmu na Filmskom festivalu u Cannesu 1976. godine. Svoj prvi film, “Blue Collar”, režirao je 1978. godine, po scenariju koji je napisao s bratom. Kasnije iste godine, Schrader je pisao scenarije i režirao “Hardcore”, “Američki žigolo”, “Ljudi mačke”, “Mishima” i “Grad zločina”.

Schrader je 2019. godine nominiran za Oscara za najbolji originalni scenarij za film “Prvi reformirani”, koji je i režirao. “Kockar”, film za koji je nedavno napisao scenarij i režirao ga, premijerno je prikazan na Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji 2021. godine i osvojio je brojne nagrade i priznanja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!