Dokumentarni film “Svjetla Sarajeva” otvorio Ljetno kino Valter

Kultura 06. sep 202216:46 0 komentara

Dokumentarnim filmom "Svjetla Sarajeva" reditelja Srđana Perkića, sinoć je počelo Ljetno kino Valter, koje organizuje Filmski centar Sarajevo. Publika ima priliku u tri dana pogledati tri bh. filma, pod vedrim nebom, u dvorištu filmskog studija Jagomir, i to besplatno.

Na ideju da oživi prostor filmskog studija Jagomir, koji u svom depou čuva preko 80 igranih i više od 1.000 dokumentarnih filmova, direktorica Filmskog centra Sarajevo, Ines Tanović došla je još prije dvije godine.

“Zahvaljujući projektu Amričke ambasade dobili smo mogućnost da nabavimo mašinu za digitalizaciju, tako da te filmove polako digitalizujemo. Želja nam je da te filmove, koji su proizvedeni u periodu od ‘47. do ‘94. približimo mladima, jer dosta njih nije imalo priliku da vidi te filmove iz historije BiH, bivše Jugoslavije”, navela je Ines Tanović, direktorica Filmskog centra Sarajevo.

Kultni filmovi “Patizanska ekadrila” i “Valter brani Sarajevo” su se našli na repertoaru, a priliku da otvori Ljetno kino Valter, imao je film “Svjetla Sarajeva” koji je svoju svjetsku premijeru imao na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu.

“Imati privilegije da se večeras prikazuje moj film na jednom takvom historijskom mjestu, gdje su stvarani prelijepi filmovi od režisera koji su obilježili bh. kinematografiju i da naš film otvori prvo Ljetno kino je fantastična čast”, rekao je reditelj Srđan Perkić.

Film “Svjetla Sarajeva” je priča o kultnom bendu Zabranjeno pušenje te donosi intiman uvid u život ovog benda. Upravo ta tematika je izazvala veliki interes publike.

“Imati četiri premijere, rasprodati sve u 24 sata, 1.800 ljudi koje je ostalo bez karte…sve je to fantastično. Ovaj film će sada da živi svoj festivalski život, a nakon toga ide u distribuciju, u kina ili online”, dodao je Perkić.

“U jednu ruku jesmo očekivali takve reakcije jer smo znali da prikazujemo tu vrstu filma u gradu gdje je domaća atmosfera, s obzirom na tematiku. A sa druge strane tu vrstu feedbacka od publike i da se danima nakon premijere pričalo o filmu, u toj mjeri nismo očekivali”, navela je producentica Amra Hadžihafizbegović – Deović.

Nakon projekcije filma, svi prisutni su pod vedrim nebom u dvorištu filmskog studija Jagomir, uživali u koncertu filmske muzike Udruženja Apollo iz Posušja.

“Ono što je vrlo značajno za nas, da u Filmskom centru Sarajevo koji starta sa digitalizacijom svih filmova, da prvi put, koliko ja znam, da će neko uživo pjevati sa ovim programom i da se Posušje ovdje historijski upisuje”, naglasio je Jozo Kolobarić iz Udruženja za promociju kulture Apollo.

Plan je, da naredne godine, Ljetno kino Valter traje duže, te da osim projekcije filmova, budu upriličeni i koncerti kao i nastupi DJ-eva.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!